Транскавказката пътека

Дълбоко потапяне в необятните Кавказки планини

Дълбоко потапяне в необятните Кавказки планини

“Краище – особен край, див като Кавказ!” – възкликва някога Константин Иречек. Е, вече сме били в Краище, време е да посетим и дивия Кавказ!

 

Какво представлява Транскавказката пътека?

Пътеката за момента е на ниво проект, една вдъхновяваща идея за маршрут, по който да се достига пеша от Черно до Каспийско море през Кавказките планини. Изграждането на подобна пътека е цел, по пътя на която стоят множество препятствия от най-различен характер – геополитически, инфраструктурен и т.н., но най-вече това е един гигантски обем от работа по възстановяването на стари планински пътеки, както и трасирането на изцяло нови такива. Към момента (2020 година) 3 секции от пътеката на Грузинска територия са готови и доброволците и организаторите на проекта работят по участъци в Армения. Да им пожелаем спорна работа!

 

Маршрутът

Още от Съветско време планините на Грузия и Армения са популярни за многодневни пешеходни преходи и съответно част от отсечките на маршрута са просто „изтупани от праха“ стари маршрути, които не са били обхождани с десетилетия. Проектът използва тях, като се налага те да бъдат прочиствани, премаркирани и картирани. Други части са „бяло поле“ и тепърва предстои пътеките да бъдат прокарани. Очаква се дължината на маршрута да надхвърли 3000 километра, като той ще се състои от един централен лъч, който следва паралелно Централния Кавказки хребет по цялото му продължение между Черно и Каспийско море, както и едно южно разклонение, което ще обхожда Малък Кавказ, като следва главните вододели на билата.

 

Нашата идея за „Транскавказ“

Идеята да следваме Транскавказката пътека като организираме ежегодни пътувания в различни нейни участъци се зароди по време на пътуванията ни из Грузия – страна, която чувстваме близка и обичаме. Целта е да прекосим заедно Кавказ без да бързаме, за да успеем да опознаем планината и хората в нея, както и да преживеем пълноценно пребиваването по всеки етап от пътеката.

На грузинска територия в момента е въможно да се проследят пет участъка – Сванети, Рача, Хеви-Хевсурети, Тушети и Лагодехи. Участъците, които преминават през спорните Абхазия и Южна Осетия са все още недостъпни за нас. Всеки от тези етапи представлява поход в рамките на пет до седем дни, с нощувки по забравени села и понякога на палатка. Неизменни са гледките на страховити върхове, ледници, каменни селца и кули, домашни и диви животни, живописни и сурови пътища и пътеки – всичко това на фона на безкрайното зелено море на Кавказките била. Всяко пътуване из Кавказ е не само преживяване сред запазена природа, но и докосване до културата и бита на планинските народи и именно в това е специалната стойност на пътеката за нас.

 

Докъде сме в момента

Към момента (2020 г.) сме осъществили над 10 пътувания из Сванети и Хеви-Хевсурети – както самостоятелно, с български и чуждестранни клиенти, така и съвместно с нашите партньори от Байкария – и гледаме напред към следващите етапи. От тази година заедно с нашия колега водач и планински бегач Калоян Пейчев разработваме и ТранскавказРЪН – вариант на маршрута за планински бегачи. Разбира се, в програмата си за идните години планираме да включим и арменската част на Транскавказ.

Предстоящи програми

юли 2022
02 юли 2022
1399лв

Транскавказ 1: Сванети

8-дневна програма в Централен Кавказ - районът на Сванети, Грузия

Find out more »
16 юли 2022
1499лв

Транскавказ 2: Хеви-Хевсурети

9 дни в Кавказ с панорами към върховете Казбек и Чаухи

Find out more »
авг. 2022
27 август 2022
1660лв

Транскавказ 3: Тушети

9 дни в планините на Хевсурети и Тушети - Трета част на Транскавказ

Find out more »