2 дни ледено катерене

Тихомир Димитров - ледено катерене

Какво предлагаме: Двудневно обучение по ледено катерене на хижа Скакавица в Рила. Котките и ледокопите ще са нашите оръжия през тези дни. Ще започнем с това, как да си обуем котките и седалката, как да носим правилно ледокопа, ще упражним различни техники на употребата им – от придвижването с тяхна помощ по зимни туристически маршрути, през самоосигуряване и елементарни осигуровки по стръмни снежни терени, придвижване по ръбове и кулоари, до първи стъпки в леденото катерене. Програмата е подходяща за хора, които биха искали да научат повече за зимната планина и придвижването в нея, да упражнят техники за безопасно придвижване по сняг с и без помощта на котки и пикел, самозадържане, начини за осигуряване по заснежени и ледени склонове, основи на леденото катерене, опасности в зимната планина.

Ниво на трудност: Необходимо е да сте в добра физическа форма. Необходим е минимален опит в придвижване в планината в зимни условия и адекватна екипировка за тези условия.

*Примерна програма:

Ден 1: Тръгване 17.30 от София и придвижване до местността Горна земя в Рила, близо до хижа Пионерска (1,30 часа от София). Преход до хижа Скакавица – 1 час. Настаняване, преглед на екипировката. Вечерни лекции.
Ден 2: Практически занимания. Вечерни лекции.
Ден 3: Практически занимания до 16 ч. Слизане до колите – 1 час, отпътуване.

* В програмата биха могли да настъпят изменения в зависимост от моментните условия в планината и други причини!

Ледено катерене

Практическата част засяга следните теми:

 • Техники за безопасно придвижване по заснежени склонове с и без помощта на котки и ледокоп, самоосигуряване;
 • Падане и самозадържане при подхлъзване;
 • Основни осигуровки по сняг и лед;
 • Основна техника на катерене по лед – забиване на сечивата и стъпване с котки;
 • Движение по ръбове и кулоари;
 • Опасности, свързани с придвижването и катеренето в зимни условия.

Лекционната част засяга следните теми:

 • Лична екипировка, начин на употреба;
 • Опасности, свързани със зимното катерене в планината;
 • Лавинно – спасителна акция;
 • Техника на катерене;
 • Техника на осигуряване и слизане по ледени маршрути;
 • Видове категоризации, използвани в леденото и Dry Tooling катерене.

Водач: Тихомир Димитров

Настаняване: хижа Скакавица, нощувка 12 лв, предлага се храна.

Транспорт: С лични автомобили, разстоянието от София е около 100 км.

Капака на ковчега

Екипировка: Алпийски обувки с твърда подметка и с бордове за котки, водо и ветроустойчиво яке с качулка, водо и ветроустойчив панталон, топли дрехи (пухено яке), гети, раница, топли ръкавици – 2-3 чифта, зимна шапка, ски маска, слънцезащитен крем с висок UV фактор, челник, бутилка за течности (1 литър, за предпочитане термос), лична аптечка, тапи за уши за хижата:). Необходимата лична специализирана екипировка: котки, пикел, седалка, каска – може да бъде наета, пишете ни в полето “Въпроси и коментари” на заявката или на мейла, за да ви съдействаме. Каските са задължителни!

Други: Необходимо е да си осигурите планинска застраховка за участие в тази програма.

Цена: 160 лв на участник при минимум 3-ма участника.

Цената включва:
– 1 или 2-ма професионални инструктора;
– Обща и специфична екипировка необходима за курса

Възможни дати през зимен сезон 2015: 17-18 и 24-25 януари; 7-8 и 21-22 февруари; 7-8, 14-15, 21-22 и 28-29 март. Необходимо е записването да става минимум седмица предварително, за да бъдат запазени места за конкретните дати. Възможни са и занимания през седмицата с предварителна уговорка. Тези дати са вариант и за еднодневни занимания! Има варианти за места на провеждане на заниманията, в зависимост от условията!

Как се формира цената: Ние ви таксуваме единствено за водаческата услуга. Участниците си поделят заплащането на водача за определения брой дни – всички останали разходи се заплащат на мястото на ползване – хижа, хотел, обществен транспорт или друго. При запитване по мейл или телефон за конкретна програма, ще получите информация за останалите разходи, които бихте имали по нея. Обикновено това са цените за вашите собствени нощувки, храна, транспорт до изходната точка и обратно, и евентуално ползване на лифт или други междинни трансфери. Посетете секцията Услуги за повече информация.

Интересувате се от програмата? Попълнете заявка за участие или се свържете с нас директно чрез формата за контакт или по телефон!