Връх Арарат

Библейският връх, мястото на което ковчегът на Ной акостира след Потопа – това е Арарат (5137 м.). Намира се на 16 км. от иранската и 32 км. от арменската граница. Върхът е със вулканичен произход и е целогодишно покрит със ледник. Изкачването му става само с разрешително и задължително използване на турска туроператорска фирма. Планината предоставя и прекрасна възможност за ски туризъм, като отново се изисква разрешително и използването на местен ски водач.

Маршрутът за изкачване е един и започва от градчето Догубаязит. Най-доброто време за посещение е от средата на юни до средата на септември. В програмата за изкачване на върха трябва да има предвидени аклиматизационни изкачвания между лагерите едно и две. Лагер едно се намира на около 3200 м., а лагер две – на 4200 м. Спането става на палатки, като има вода и на двата лагера. Ледникът започва на около един час над лагер две, което прави използването на котки почти задължително. За върха се тръгва рано сутрин от лагер две и за около 5-6 часа се достига до най-връхната му точка. Самото изкачване не е технично, единствено надморската височина оказва влияние на нашата кондиция. Гледката отгоре е несравнима, виждат се Иран, Армения, Малък Арарат. Слизането от върха става бързо – за около 2-3 часа се озоваваме отново в лагер 2.

Населението в подножието на планината се състои от кюрди, които през лятото живеят в своите номадски колиби и отглеждат овце, а през зимата слизат в града. В близост до града се намират дворецът на Исак паша, няколко термални извора и арката на Ной, които, събрани в една еднодневна разходка, ще запълнят чудесно Вашето пътешествие и ще останете със хубави спомени – както от планината, така и от културните забележителности.

 

Comments are closed.