Дамаванд

Връх Дамаванд (5671 м.) е най-високият връх не само в Иран, но и в целия Близък изток. Той заема много специално място в персийската митология и фолклор. Намира се в планината Алборц само на 80 км. от столицата Техеран. Дамаванд е полуактивен вулкан, което е видно по това, че в най-горната му част има изтичане на серни газове – усеща се остра задушлива миризма на сяра.

Върхът може да бъде изкачен за около четири дни, което зависи от това, доколко успешна е аклиматизацията. Тя може да бъде направена благодарение на двата съществуващи лагера по пътя към върха. Първи лагер се намира на около 3000 м. Дотам води черен път, по който може да се качи джип. На първи лагер става и заплащането на таксата за върха, която е в размер на 50 американски долара (2010 г.). От лагер 1 започва пътека до втори лагер (4200 м.), която се извървява за около 4-5 часа. Тук за удобство на туристите има построена хижа, като освен в нея, спането може да се направи и на палатки. Същинското изкачване започва от втори лагер, откъдето се преодолява денивелация от около 1500 м., което поради надморската височина и серните изпарения се осъществява за 5-6 часа. В зависимост от сезона сняг може да има много малко или повече и това от своя страна определя нуждата от използването на котки. Връхната част представлява кратер, в който има замръзнало езеро. Слизането обратно до лагер 2 отнема около 2-3 часа.

Дамаванд е много красив вулкан и предлага страхотна 360-градусова панорама. Върхът е доста различен от север и от юг – поради близостта си с пустинята неговите южни склонове са прашни, сухи и безлесни. Обратно – влиянието на Каспийско море от север обагря планината в една приятна за окото зелена окарска. Близостта на върха със столицата Техеран дава добри възможности за тези, които искат да се качат на покрива на Близкия изток и да усетят от екзотиката на Ориента в подножието му.

Comments are closed.