Джамджиев ръб

 

 

Името, под което познаваме източния ръб на Вихрен, е свързано с гибелта на Атанас Джамджиев, случила се 1 август 1931 година, при падане от скали. Това е един от първите нещастни случаи в българските планини, който добива широка обществена известност и поражда дискусии на тема безопасност при практикуването на планински активности, така, както ги разбира съвременният човек. Знаменателно е, че г-н Джамджиев намира смъртта си по стръмните чукари при търсене на еделвайси – цветето, превърнало се в символ на планините и планинарството, именно в значението му на търсене и копнеж по тяхната недостижима красота. Това събитие увековечава името му по начин, който вероятно никой, най-малкото самият той, не е очаквал – а именно като дава име на скалите, място на кончината му, а в последствие и на назъбения източен ръб на връх Вихрен – Джамджията.

Оттогава насам ръбът живее във въображението на множество планинари и алпинисти именно под това име. За едните като най-стръмният и труден път към Вихрен, предизвикателство на границата на вертикалните занимания. За другите – като спасителният път надолу към живота след някое трудно зимно изкачване по северната стена на Вихрен. Ръбът е не само най-директният вариант за изкачването на върха, но и ни позволява да се доближим до всички типично Пирински красоти – от едната страна е 400-метровата северна стена на Вихрен – изцяло катерачна зона, от другата – бездънните източни улеи, по които падат някои от най-големите пирински лавини зимно време. Дивите кози, еделвайсите и блестящите бели ронливи скали, гледките към сините езера на Бъндеришкия циркус – всичко това предлага на осмелилите се да стъпят на ръба преживяване, изпълнено с лекота, красота и безтегловност.

 

Тази програма е част от поредицата Бг класики – емблематични преходи и изкачвания из родните планини

 

Цена:

Със собствен транспортС наш транспорт от/до София
Цена на човек95 лв125 лв

Цената включва: планински водач, транспорт*, застраховка; Не включва: нощувка, храна, лични разходи.

 

Заявка за участие:

 

Програма:

Ден 1: Пристигане и настаняване в Банско до 21 часа предния ден. Възможно е и пътуване в деня на изкачване с много ранен старт от София (6 часа) и пристигане на хижа Вихрен до 8.30 часа. Изкачване на Вихрен по Джамджиев ръб и слизане през Кабата – общо 7-8 часа, +1000/-1000 метра. Отпътуване.

 

Ниво на трудност: Преходът е физически натоварващ, подходящ за хора в много добра физическа форма и без силен страх от височини. Формат: 1:3 – един водач и трима участници.

 

Екипировка: Туристически обувки, водо и ветроустойчиво яке с качулка, раница, ръкавици, шапки – зимна и лятна, слънчеви очила, слънцезащитен крем с висок UV фактор, челник, бутилки за течности (2 литра), щеки, лична аптечка. Евентуално необходима при извънредни обстоятелства алпийска екипировка се осигурява от водача.

 

[CSSBUTTON target=”https://bulguides.com/bg/programa-po-zayavka/” color=”#659EC7″ textcolor=”ffffff” float=”left” newwindow=”true”]Заявете със свои дати[/CSSBUTTON]

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.