Джангал и Тевно езеро

Тевно езеро и връх Каменица

Заслон Тевно езеро се намира в сърцето на Пирин, в циркуса на едноименното езеро, на надморска височина 2500 м. и е една от най-труднодостъпните български хижи през зимата. Причината за това са дългите и потенциално опасни подходи към нея. Но наградата си заслужава – заради неповторимото звездно небе и гледките към заснежения връх Каменица по изгрев. В същия район се намира и един от най-красивите и диви пирински върхове – Джангал. Рядко изкачван през зимата, отново поради отдалечеността си, той предлага незабравими гледки към цял Пирин.

Какво предлагаме: Тридневна програма с нощувка на заслона и изкачване на връх Джангал, с изходна точка село Добринище/хижа Гоце Делчев. Моля, имайте предвид, че програмата е осъществима при прогнози за стабилно време и ниско ниво на лавинна опасност, и може да претърпи изменения поради моментната метеорологична и снежна обстановка.

През зимата заслонът невинаги се стопанисва, затова сами осигуряваме и носим храната си, както и спален чувал (препоръчителен) и газов котлон (1 на двама човека). Лавинната екипировка (лавинен уред, лопата и сонда) е задължителна, като през първия ден ще бъде проведен инструктаж за работа с нея. В случай, че не разполагате с такава, можете да си наемете.

Ниво на трудност: Преходите са с продължителност около 6 часа без почивките. Програмата е подходяща за хора с добра физическа подготовка и предишен опит в зимните преходи. Препоръчваме предварително участие в някоя от по-леките ни програми, за да сме сигурни, че имате минимален опит за работа с лавинна екипировка, придвижване с котки и самоосигуряване и самозадържане с помощта на пикел. Съотношение водач-клиенти 1:5.

Програмата: Събиране на хижа Гоце Делчев следобеда на първия ден, откъдето се изкачваме с лифта до хижа Безбог и се настаняваме в хижата. Следва проверка на екипировката и упражнения за употребата ѝ. Ранен старт на следващия ден – преход през Попово езеро и през циркуса на Самодивските езера до Лява Кралевдворска порта, която прехвърляме, за да стигнем до заслона. На следващия ден изкачваме връх Джангал от запад и се прибираме обратно до началната точка по различен маршрут.

Цена на човек според броя участници (за цялата програма):

Брой участници  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10
Цена на човек  380лв  195лв  140лв  110лв  100лв  X  X  X  X  X
Брой записани:   ▲

 

[scg_html_zimni_izkachvania]