Езерата, хижа Вазов и Зелени рид

По Зелени Рид със снегоходки

Зелени рид е едно от най-панорамните била в северозападна Рила, което предлага гледки както към Мальовишкия дял на планината, така и към циркуса на Седемте езера. Най-високата му точка е връх Зелени камък (2532 м.) Ако следваме рида, достигаме до важния разклон Раздела, откъдето е достъпна хижа Иван Вазов. Тя е разположена високо в Рила, на 2300 м. височина, в долината Пазардере. Отовишкото било я обгражда от север, Калините – от юг. Въпреки че е с отдалечено разположение, хижата е достъпна по безопасни маршрути и през зимата.

Какво предлагаме: Тридневен преход в този дял на планината, с две нощувки на хижи. Хижа Рилски езера, разположена в подножието на Сухия рид на 2150 м.височина, предлага всякакви удобства. На хижа Иван Вазов можем да разчитаме на дърва за огрев, а често през зимата и на хижар, който да се грижи за настаняването. За там е необходимо да си носим спален чувал в раницата. Преходите са изключително панорамни и ни позволяват да разгледаме този дял на Рила в подробности.

Ниво на трудност: Програмата включва преходи с продължителност между 4-6 часа, без да броим почивките, и с преодоляване на положителна денивелация между 400-800 м. Също така се преминава се през високите части на планината, където времето може да е сурово, и по тези причини маршрутът е по-подходящ за хора с предишен опит в планинските преходи, както и в добра физическа кондиция. Подходящото съотношение между водач и клиенти е 1:8.

Програмата:

Ден 1: Началната точка за прехода е краят на асфалтовия път при хижа Пионерска. Времето, необходимо за да достигнем оттам до хижа Скакавица е около час и половина. Вървим по т.нар. Кюмюрджийска пътека през резервата Скакавица. Следва кратко отклонение по долината с цел да видим отдалеч големия Скакавишки водопад, най-високият в Рила и вероятно целият скован в лед по това време на годината. Преходът продължава с изкачване до билото на Сухия рид, откъдето кратко спускане ни води до хижа Рилски езера, мястото ни за нощувка през този ден. Преход за деня 5 часа (без почивките), + 800 м.

Ден 2: Преход около 4 часа покрай Рибното езеро до местността Раздела и по-нататък до хижа Иван Вазов. При хубаво време е видим целият циркус на Седемте езера. Нощувка на хижата.

Ден 3: Преход по билото на Зелени рид, спускане до хижа Вада и оттам преход в ниските части на планината до началната точка – хижа Пионерска. Общо около 6 часа преход за деня.

Цена на човек според броя участници (за цялата програма):

Брой участници  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10
Цена на човек  380лв  195лв  140лв  110лв  100лв  90лв  80лв  70лв  X  X
Брой записани:  ▲

 

[scg_html_prehodi_snegohodki]