Езерни пейзажи

В изследване на ледниковите езера на Рила и Пирин

В изследване на ледниковите езера на Рила и Пирин

“Езерото е най-красивата и изразителна част от пейзажа. То е Окото на Земята. Взирайки се в него, гледащият измерва дълбочината на своята собствена същност.”

Хенри Дейвид Торо

 

Свикнали сме да свързваме планинарството с изкачването на някой стръмен връх, преодоляването на отвесна скална стена или преминаването на страховит траверс. Игра с безтегловността и геометрията на острите, назъбени форми. Занимание, в което правилата са прости, ясни и безмилостни. Игра в която няма контекст, в която липсва мекотата и дълбочината на кръга.

 

Решихме да подходим от различна гледна точка и да потърсим кръга в планината. Кръгът като метафора на съвършенството, мъдростта, безкрайността и единството. Кръгът като символ на една по-различна категория, чрез която измерваме преживяванията си из планините. И го намерихме – в планинските езера! Именно в техните спокойни сини води можем да погледнем отвъд простотата и неумолимостта на Живота и Смъртта и да потърсим Смисъла.

 

Решихме да се впуснем в едно изследване на формите на кръга из нашите планини, а именно – сините ледникови езера на Рила и Пирин. Ние обичаме планината и нейните трудности и предизвикателства, но точно нейните езера с своята топлина и мекота придават смисъл на пребиваването ни в нея – за нас те са Душата на планината. Водите им са отразявали хилядолетия от нашето съществуване, край тях често са се разигравали драматични събития или са произнасяни думите на мъдри житейски истории от лагерния огън. Край бреговете им поклонници търсят отговори на своите духовни търсения и животните утоляват жаждата си. За нас езерата на Рила и Пирин са превъплъщение на красотата и мъдростта на планината.

 

Каним ви да участвате в нашето изследване на Рилските и Пирински езера и тайните, свързани с тях в една поредица от програми, която нарекохме “Езерни пейзажи”. Заповядайте!

Предстоящи програми

За момента няма планирани събития