България стана член на UIMLA

През ноември 2010 година България бе приета за пълноправен член на УИМЛА – международната асоциация на планинските водачи (UIMLA – Union of International Mountains Leaders Associations). Това е неправителствена организация със седалище във Франция, която обединява планинските водачи в Европа с цел регламентиране и популяризиране на професията, както и защита интересите на практикуващите я.

На световно ниво съществуват две организации, които регламентират дейността на планинските водачи – UIMLA, чийто членове работят като водачи на пешеходни турове, преходи със снегоходки и вело-турове, и UIAGM, чийто сертификат удостоверява, че притежателят му е квалифициран да води клиенти там, където са необходими умения, специфични за алпинизма и катеренето, както и по ледници и на ски-преходи. В международната практика са се наложили термините “планински лидер” – за първите и “планински водач” – за вторите. В България законово е регламентирана професията “планински водач”, като няма ограничение за областите на практикуване.

Приемането на България за член на УИМЛА я прави първата балканска държава, чийто водачи получават международно признание и възможност да практикуват професията си извън страната свободно. Също така това е признание, че обучението на планински водачи, извършвано от Асоциация “Планини и хора”, която е българският представител в УИМЛА, отговаря на международните стандарти.

Comments are closed.