Изкачване на връх Казбек

Казбек 2020

 

Казбек (5033 м.) е един от най-красивите и магнетични върхове на Кавказ. Разположен на границата между Грузия и Северна Осетия, върхът е достъпен по установени маршрути както откъм Русия, така и от Грузия, и предлага добра възможност за тези, които искат да изкачат своя първи петхилядник. Въпреки относителната липса на технически трудности, изкачването на Казбек е предизвикателство, към което е необходимо да подходим със сериозност.

Повече информация за върха – тук.

 

Какво предлагаме: Посещение на Грузия и изкачване на върха в рамките на десет дни. Ще осъществим изкачването във формат водач-клиенти 1:3 с цел да осигурим максимални шансове на всеки участник от свръзката да достигне до върха, както и осигуряване на безопасността. Програмата ни е разработена така, че да разпределим физическото натоварване на равномерни отсечки, да си дадем време за правилна аклиматизация, както и да избегнем да изнасяме бивачната екипировка на гръб, където е възможно. Освен да изкачим върха, нашата амбиция е да ви покажем най-доброто от Грузия – ще разгледаме столицата Тбилиси, ще слезем до пустинния юг, за да посетим манастирите Давид Гареджа.

 

Ниво на трудност: Преходите са физически натоварващи, както и често с цялата екипировка на гръб – по тази причина е необходима отлична физическа подготовка и мотивация, за да се справите с предизвикателството. Времето във високата планина може да бъде доста променливо и сурово, с много ниски температури дори и през лятото. Необходими са елементарни навици за пребиваване в планината в зимни условия, както и базови умения за придвижване по снежно-фирнови склонове с помощта на алпийски котки и пикел.

 

*Програма: Казбек 2020

 

Дати: 18-27 август 2020 г.

 

Водачи: Любен Грънчаров и сертифициран местен водач.

 

Цена: 2390 лв

Цената включва:

  • Планински водач във формат 1:3 в планината;
  • Придружаващ групата водач по време на цялото пътуване;
  • Всички нощувки по програмата;
  • Всички трансфери по програмата;
  • Застраховка пътуване в чужбина с включено планинско спасяване;
  • Необходимата обща алпийска екипировка.

Цената не включва:

  • Полетите София-Тбилиси-София (на стойност около 800 лв);
  • Изхранването в дните, когато сме планината;
  • Лична екипировка;
  • Разходи от личен характер.

 

Заявка за участие:

[CSSBUTTON target=”https://bulguides.com/bg/programa-po-zayavka/” color=”#659EC7″ textcolor=”ffffff” float=”left” newwindow=”true”]Заявете със свои дати[/CSSBUTTON]

Екипировка: Щеки, котки, пикел, алпийски обувки (подходящи за такава височина), водо и ветроустойчиви яке с качулка и гащеризон (гортекс), пухено яке/елек, топло термобельо, гети, раница над 55+ литра, тънки и дебели ръкавици (лапи, без пръсти), шапки – зимна и лятна, слънчеви очила с проверена UV защита, ски маска, слънцезащитен крем с висок UV фактор, челник, термос/бутилка за течности, лична аптечка; Специализирана екипировка: седалка, каска, два карабинера с муфа; Бивачна екипировка – газов котлон, съдове и палатка (по 1 брой за 2-ма човека), спален чувал, шалте. Прочетете статията на тема екипировка за зимната планина за повече информация по отношение на част от екипировката.

 

 

Comments are closed.