Изкачване на Олимп

 

 

Какво предлагаме: Тридневна програма в Гърция – преходи по някои от най-красивите и панорамни маршрути на Национален парк Олимп, изкачване на най-високия връх на планината – Митикас (2917 м) и нощувка на Платото на Музите за отражението на изгрева и залеза в морето, наблюдавани от 2700 метра.

Планината, в която винаги сме щастливи да се завърнем! Изкачването на най-високата точка на Олимп е едно цялостно естетическо преживяване, което далеч надхвърля момента, в който се радваме на панорамата отгоре. То започва от синия морски бряг и продължава по безмилостните пътеки към върха, през гъстите широколистни гори и вековните мури, по панорамните разляти ридове и респектиращите скални зъбери и пропасти накрая, които ни изцеждат емоционално. Подсилват го гледките на изгреви и залези, галещото слънце и щипещият студ. След това, отново на брега, винаги си задаваме въпроса кое беше по-ценното за нас – че сме изкачили върха, или че сме изминали стръмния път до него с отворени сетива.

Цена: 

При 6-ма участници – 590лв/човек

При 5-ма участници – 640 лв/човек

Пътуването ще се състои при минимум 5-ма записани.

Цената включва:

  • Планински водач в съотношение 1:6;
  • 2 нощувки на хижи;
  • Лична алпийска екипировка – каска и седалка;
  • Застраховка;
  • Транспорт от и до София.

Цената не включва:

  • Храна и напитки;
  • Входни такси за забележителности.

 

Заявка за участие:

 

Програма:

Ден 1: Тръгване от София, пътуване до през ГККП “Кулата” и покрай Солун достигаме до градчето Литохоро, от което финална отсечка от пътя ни отвежда до началото на прехода за деня. 3,5-часово изкачване (+1000 м) до хижа А и настаняване там – общи стаи, без баня. Хижата е чиста и хубава и предлага разнообразно меню. Пътят от София до Литохоро отнема 5-6 часа.

Ден 2: Изкачване на връх Митикас през връх Скала, който е финалната точка за тези, които не желаят да преминат през екстремната част на прехода. При последното изкачване може да се наложи използването на алпийски средства – необходимата обща и лична екипировка се осигурява от нас, като всеки участник сам носи раздадените му предварително каска и седалка.

След изкачването преминаваме по пътеката през местността Зонария, покрай въртопа Горна, и достигаме до Платото на Музите и хижа Апостолидис. Нощувка в хижата с най-хубавата гледка в Гърция – към морето и връх Стефани. Общи стаи без баня, с иначе добри условия и храна. Общо преход за деня 8-9 часа, +1065/-400 метра.

Ден 3: От платото надолу преминаваме през панорамния рид Лемос. Слизане до хижа Петроструга и оттам до местноста Приония. Минаваме през плажа, за да се потопим в морето и погледаме планината оттам. Отпътуване за България и пристигане към 21 часа. Преход за деня: 5:30 часа, -1650 м.

 

Ниво на трудност: Програмата е подходяща за хора в добра физическа кондиция и с минимален опит в планинските преходи. Последният участък от връх Скала до връх Митикас, макар и технически несложен, налага използването на ръцете и не е подходящ за хора със страх от височини и открити пространства, както и такива без никакъв опит в придвижване по скални терени тип Кончето в Пирин или Мусаленски/Мальовишки траверс в Рила например.

Как изкачваме и слизаме скалистия участък до връх Митикас? Последният участък до върха, макар и достъпен за хора без катерачен и алпийски опит, е опасен и е необхдимо да се преминава с внимание и респект. В организираната от нас програма придвижването става самостоятелно в група до 6 човека, инструктирани, наблюдавани и при необходимост осигурявани от водача. Подготвени сме с алпийска екипировка, която би влязла в употреба за отделни участъци – при мокър терен, невъзможност на (част от) групата да премине участъка или други обстоятелства, свързани със сигурността.

Отчитаме, че умението на всеки от нас да се справя с подобни терени опират не само до опит, но и до индивидуалност. В случай, че не се чувствате уверени в способностите си, консултирайте се детайлно с нас. Предлагаме и вариант на програмата, в който изкачването става в свръзка, в съотношение водач-клиенти 1:2, водени от квалифициран алпийски водач. В този вариант клиентите са непрекъснато осигурени с въже от водача, което дава допълнителна сигурност при придвижването по скалистия рисков терен.

Основният вариант на програмата позволява да се включите и без да изкачвате върха, като изчакате групата около 2 часа на връх Скала, преди Митикас.

 

Екипировка: Туристически обувки – водонепромокаеми, да обхващат глезена, щеки, водо и ветроустойчиво яке с качулка, раница 45 литра, дъждобран или покривало за раница, топло термобельо (горно и долно), тънка пухенка или топъл полар, дълъг панталон за преходите – тип бързосъхнещ, ръкавици, шапки – зимна и лятна, слънчеви очила, слънцезащитен крем с висок UV фактор, челник, бутилка за течности – 1,5л, лична аптечка, каска и седалка. Чаршаф тип “travel liner” за нощувките на хижите.