Изкачване на Олимп и Метеора

 

Какво предлагаме: Четиридневна програма в Гърция – преходи по някои от най-красивите и панорамни маршрути на Национален парк Олимп, изкачване на най-високия връх на планината – Митикас (2917 м), нощувка на Платото на Музите. Посещение на манастирския комплекс Метеора и плаж.

 

Цена: 485 лв

Цената включва: Планински водач; 2 нощувки на хижи, 1 в хотел на брега на морето; лична алпийска екипировка – каска и седалка; застраховка; транспорт от и до София.

Цената не включва: храна и напитки; входни такси за забележителности.

 

Ниво на трудност: Програмата е подходяща за хора в добра физическа кондиция и с минимален опит в планинските преходи. Последният участък от връх Скала до връх Митикас, макар и технически несложен, не е подходящ за хора със страх от височини и открити пространства.

 

Програма:

Ден 1: Тръгване от София, пътуване до през ГККП “Кулата” и покрай Солун до градчето Литохоро, от което финална отсечка от пътя ни отвежда до началната точка на прехода за деня. 3,5-часово изкачване (+1000 м) до хижа Агапитос и настаняване там. Пътят от София до Литохоро отнема 5-6 часа.

Ден 2: Изкачване на върха за около 3,5 часа и допълнителен преход по пътеката през местността Зонария до Платото на Музите в подножието на връх Стефани. При финалното изкачване на Митикас може да се наложи използването на алпийски средства – необходимата обща екипировка (освен каска и седалка) се осигурява от водача. Нощувка на хижа С. Общо преход за деня 6 часа, +1100/-350 м.

Ден 3: Слизане от Платото на Музите през хижа Петроструга до местността Горция (-1600 м, 4,5 часа). Край на пешеходната част на програмата. Плаж и нощувка на брега на морето.

Ден 4: Посещение на манастирския комплекс Метеора и прибиране към София вечерта.

*В програмата биха могли да настъпят изменения в зависимост от моментните метеорологични и теренни условия в планината, както и по други причини!

 

Екипировка: Туристически обувки – водонепромокаеми, да обхващат глезена, щеки, водо и ветроустойчиво яке с качулка, раница 45 литра, дъждобран или покривало за раница, топло термобельо (горно и долно), тънка пухенка или топъл полар, дълъг панталон за преходите – тип бързосъхнещ, ръкавици, шапки – зимна и лятна, слънчеви очила, слънцезащитен крем с висок UV фактор, челник, бутилка за течности – 1,5л, лична аптечка, каска и седалка. Чаршаф тип “travel liner” за нощувките на хижите.

 

Заявка за участие:

Comments are closed.