Олимп – кратък брифинг с боговете

 

Връх Митикас, първенецът на Олимп, има славата на труден връх. Не само заради скалистите пасажи в подножието му, а и поради цялостния “наклон” на тази планина, по чиито пътеки често не намираме равен участък, за да си поемем дъх. Е, ние вярваме, че трудностите ни правят по-силни и затова планираме изкачването му в рамките на един уикенд (два дни), като се отказваме да следваме най-утъпкания път към върха, а ще използваме маршрута през Платото на Музите, за да пренощуваме на най-високо разположената хижа на Балканите – Апостолидис, 2700 метра на морето. Вярваме, че успехът на подобни начинания се крие не в бързането, а в добрата организация, ранното ставане и подходящия темп на придвижване. Елате с нас, за да се откъснете от обичайното в рамките на два наситени дни!

 

Ниво на трудност: Програмата е подходяща за хора в много добра физическа кондиция и с известен опит в планинските преходи. Последният участък от връх Скала до връх Митикас, макар и технически несложен, не е подходящ за хора със страх от височини и открити пространства.

 

Тази програма е част от поредицата Ударно към Балканските първенци

 

Програма:

Ден 1: Ранно тръгване от София, пътуване до през ГККП “Кулата” и покрай Солун до градчето Литохоро, от което финална отсечка от пътя ни отвежда до началната точка на прехода за деня. 6-часово изкачване (+1600 м) до Платото на музите и настаняване на хижа Апостолидис, най-високо разположената в Гърция, на височина 2700 м, с панорамни гледки към платото и връх Стефани. Пътят от София до Литохоро отнема около 6 часа.

Ден 2: Ранен старт и изкачване на върха. Слизане през хижа А до местността Приония. Отпътуване за София. Преход за деня: (8,5 часа; +390/-1850 м), трансфер – 6 часа.

 

Екипировка: Туристически обувки – водонепромокаеми, да обхващат глезена, щеки, водо и ветроустойчиво яке с качулка, раница 45 литра, дъждобран или покривало за раница, топло термобельо (горно и долно), тънка пухенка или топъл полар, дълъг панталон за преходите – тип бързосъхнещ, ръкавици, шапки – зимна и лятна, слънчеви очила, слънцезащитен крем с висок UV фактор, челник, бутилка за течности – 1,5л, лична аптечка, каска и седалка. Чаршаф тип “travel liner” за нощувката на хижата.

Цена: 280 лв

Цената включва: Планински водач; 1 нощувкa на хижa; лична алпийска екипировка – каска и седалка; застраховка; транспорт от и до София.
Цената не включва: Храна и напитки; входни такси за забележителности.

 

Заявка за участие:

[CSSBUTTON target=”https://bulguides.com/bg/programa-po-zayavka/” color=”#659EC7″ textcolor=”ffffff” float=”left” newwindow=”true”]Заявете със свои дати[/CSSBUTTON]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.