Между двете Родопи

 

Караджов камък

 

Какво предстои: Всички ние в един или друг момент сме изпадали в удивление от необятността на Родопите – планина, за която казват, че цял живот не е достатъчен, за да я опознаем. Нещо повече, това е планина, в която се радваме не само на суровите планински пейзажи, но и на изобилието от живот – растителен, животински, както и на автентично човешко присъствие.

Предлагаме ви да посетим заедно един район, който се явява граничен между Западни и Източни Родопи, и който не само чудесно онагледява тези особености на Родопите, но и е страхотно място, в което да наблюдаваме природата по време на преходните сезони – пролет и есен. Нещо повече – този район на Родопите е много разнообразен както на природни, така и на културни забележителности – наред с биологичното разнообразие и автентичните селца се сблъскваме с различни пластове религиозни паметници – тракийски, християнски от различни периоди, както и мюсюлмански. Ние нямаме за цел да посетим всички от тях, а само най-малко популярните и разположени встрани от утъпканите пътища.

Ще направим преходи през слабо посещавани части на рида Карабалкан, покрай скалните формации Караджов и Хайдушки камък, Родопското конче, живописната махала Ряката, село Мостово; резерват Червената стена – един от 4-те (нови) биосферни парка в България, опазващ уникални растителни видове; Кормисош – убежището на дивите животни – мечка, вълк, елен, дива коза, диво прасе, както и други интересни бозайници. Ще завършим край Бачковския манастир, провирайки се през тясно каньонче, като по пътя ще разгледаме някои от забележителностите, разположени около него. Ще нощуваме в уединеното родопско село Загражден, както и в село Мостово или махала Врата.

 

Програма:

Ден 1: 3-часов трансфер от София до началната точка на прехода. Преход през части от рида Карабалкан с изкачване на връх Тузлата и слизане към село Загражен. Нощувка в къща за гости. Основният багаж се транспортира с превозното средство.

Общо преход за деня: 5 часа, +600/-840 м.

 

Ден 2: Кратък трансфер и преход през Родопското конче, Аква тепе, Караджов камък, Хайдушки камък и махала Ряката до село Мостово. Настаняване в къща за гости. Основният багаж се транспортира с превозното средство.

Общо преход за деня: 7 часа, +550/-1050 м.

 

 

Ден 3: Кратък трансфер и преход през рида Добростан, покрай хижа Марциганица и Червената стена. Спускане през пътеката 40-те кълки и тясно скално каньонче, покрай Клувията и финално до Бачковския манастир. Трансфер до София.

Общо преход за деня: 6 часа, +380/-1000 м.

 

Ниво на трудност: Пътеки със средна техничека трудност. Изисква се добра физическа форма и предходно участие в преходи със 6-7 часова продължителност.

 

Цена: 265 лв, при минимум 5-ма участника.

 

Цената включва:
– Планински водач;
– *Транспорт от/до София;
– Две нощувки в къщи за гости, в стаи 2-ки и 3-ки;
– Планинска застраховка.

Цената не включва:
– Храна по време на екскурзията;
– Лична екипировка;
– Лични разходи.

 

Заявка за участие:

 

Екипировка: Туристически обувки, водо и ветроустойчиво яке с качулка, раница, ръкавици, шапки – зимна и лятна, слънчеви очила, слънцезащитен крем с висок UV фактор, челник, бутилка за течности (1,5 литра), щеки, лична аптечка.