Малайзия и Индонезия

Настоящата 15-дневна програма е комбинация от познавателно пътешествие из две от най-интересните страни за Югоизточна Азия, плюс едно сериозно планинарско предизвикателство. Като такава тя не е подходяща за всеки – ще я оценят единствено любопитните пътешественици, както и обичащите трудни и възнаграждаващи преходи. Ако сте един от тях – присъединете се към нашата малка група!

Индокитай и островите южно от него представляват цял един нов свят за нас, българите. Първата среща с него ни кара да отворим очите и сетивата си широко. Хората, природата, храната (спокойно можем да кажем, че за малайзиците хубавата храна е култ!), културата, историята, градовете, селата, животните, птиците, океана, изгревите, залезите – всичко заслужава внимание и е източник на нови впечатления!

Ще отделим на всяка от държавите нужното внимание, като и в двете сме подбрали и по едно планинарско предизвикателство, което да ни доближи максимално до красивата природа по тези ширини, както и да ни донесе удовлетворението от едно ново изкачване.

Планините на Югоизточна Азия са изненадващо високи, разнообразни, неизследвани и трудни за посещение – от крайните южни склонове на Хималаите на територията на Бирма, достъпни за малцина, до вулканите на безкрайната островна Индонезия.

Индонезия: На един остров в океана имало вулкан, в кратера на който имало езеро, в което имало друг остров, на който имало вулкан… Ринджани, остров Ломбок. Първата ни цел е високият 3726 метра връх Ринджани, остатък от ерозиралия вулканичен кратер, който в момента представлява красиво езеро с минерални извори до бреговете си. Природата е сътворила нещо наистина уникално като пейзаж в това кътче на света, но достигането до него си има своята цена – тридневен натоварващ трек с нощувки на палатка. Макар че групата ни няма да носи бивачната екипировка и храната си, изкачването на върха представлява усилие, на което са способни физически подготвените.

Малайзия: Много местни (погрешно) биха ви казали че връх Кинабалу (4095 м) е най-високият в Югоизточна Азия. С уговорката, че е най-високият достъпен връх в тази част на света, се отправяме към остров Борнео, където се намира той. Двудневен преход с добри денивелации нагоре и надолу ще ни отведе до него и след това обратно до брега на океана и джунглите на известния остров. Ще разчитаме на аклиматизацията си от изкачването на Ринджани, за да се справим с този връх.

Освен планинарските предизвикателства, ще отдадем подобаващото и на Океана – ще посетим известните островчета Гили, ще минем през центъра на туризма в Индонезия – остров Бали, ще разгледаме столицата на Борнео – Кота Кинабалу, както и близките островчета.

Ще прекараме някой-друг ден в космополитния Куала Лумпур, където пъстро съжителсват най-различни раси, култури и религии – китайци, индийци, малайци и европейци; християни, мюсюлмани, будисти, хиндуисти и конфуцианци.

Прочетете пълната програма тук

Водач: Любен Грънчаров, 0884 297 416.

Свържете се с нас

Comments are closed.