Медетсиз, Аладалар и Кападокия

Връх Медетсиз (3524 м.) е един от красивите и малко познати високи върхове на Турция. Той се явява връхната точка на Болкарските планини, които са част от веригата на Таврите, разположени по протежение на Средиземноморското крайбрежие на Турция. В подножието на Медетсиз е разположено красивото езеро Карагьол. Повече информация и снимки – тук.

Планината Аладалар също е част от Таврите – тук се намира най-високият им връх – Демирказък. На територията им е разположен Национален парк Аладалар, чиито най-известни природни забележителности са районът на Седемте езера и водопадите Капузбаши.

Кападокия е една от световноизвестните области в Турция, която съчетава природни красоти със историческа значимост.

Какво предлагаме: Изкачване на връх Медетсиз (3524 м.) в Болкарите, трекинг в Аладалар с изкачване на връх Емлер (3723 м.), посещение на района на Седемте езера и водопадите Капузбаши, както и посещение на Кападокия в рамките на девет дни.

Ниво на трудност: Не са необходими никакви специални технически умения или опит, но добрата физическа форма е задължително условие за да бъде това пътешествие заредено само с положителни емоции за вас. Преходите траят между 1-6 часа без почивките. Съотношение водач-клиенти 1:8.

Примерна програма:

Ден 1: Полет до Кайзери. Трансфер 220 км. до градчето Дарбогаз и оттам до местността Мейдан. Преход 1 час и бивак – нощувка на палатки на брега на езерото Карагьол.
Ден 2: Изкачване на връх Медетсиз (+900/-900 м.). Нощувка на същото място.
Ден 3: Трансфер до село Демирказък (100 км.) Преход до Сокулупинар (2 часа), бивак.
Ден 4: Преход до превала Челикбуюрдан (3450 м.) Оттам отклонение за изкачване на връх Емлер (3723 м.). Връщане до превала и спускане до мястото за къмпинг на Йеди гьолер (Седемте езера, 3100 метра надморска височина). Денивелация: +1500/-600 м.
Ден 5: Слизане до Соджукпинар (1800 м.) по долината Хасер. Бивак. Денивелация: -1200 м.
Ден 6: Слизане по долината до водопадите Капузбаши (950 м.). Разглеждане на водопадите. Настаняване – палатка или в хотел по избор. Денивелация: – 850 м.
Ден 7: Трансфер до Гьореме в Кападокия, настаняване и разглеждане на градчето.
Ден 8: Втори ден в Кападокия, разглеждане на околните забележителности.
Ден 9: Отпътуване през Кайзери.

Настаняване: Собствени палатки, къмпинг и хотелчета.

Транспорт: Нает/обществен транспорт за трансферите Кайзери – Мейдан, Мейдан – Демирказък, Капузбаши – Гьореме и Гьореме – Кайзери. Pegasus Airlines предлагат полети на изключително добри цени до Кайзери (при ранно закупуване). Възможно е и да се пътува с автобус дотам.

Comments are closed.