Родопски кръстопътища – Мумджидам, Чиляка, Безводно, Загражде́н, Родопското конче, Караджов камък

 

Какво предстои: Четиридневно пешеходно приключение в най-източните части на Западни Родопи – район, осеян със застинали някъде в миналото каменни махалички и неразгадани знаци от тракийското време. Пуст и див е пейзажът в този дял, в който склоновете на Родопа плавно се снижават на изток, гъстите иглолистни гори остават горе по високото, а водите ѝ се оттичат към язовирите Боровица и Кърджали. Мястото тук е повече обитание на горските животни, отколкото на човека, и нашето мимолетно преминаване ще ни остави с чувството, че сме гости – но не принадлежим.

 

  • Ще завъртим един широк и плавен полукръг през най-любопитните и скътани места;
  • Ще нощуваме за вечер на истински бивак навън, направен специално за нас;
  • Ще проверим мита за родопското гостоприемство, когато не сме под звездите;
  • Ще имаме транспортна подкрепа всеки ден – за нас и тежкия багаж;
  • Ще сме в група, достатъчно голяма, за да ни е весело заедно и достатъчно малка, за да не ни пречи да се фокусираме върху личното преживяване на родопската природа и бит.

 

Цена: 435 лв.

Цената включва:
– Планински водач/и според броя на участниците;
– Транспорт от/до София;
– Всички трансфери и трансфери на багажа по време на пътуването;
– Две нощувки със закуска в местна къща за гости с настаняване в двойни стаи*;
– Нощувка в организиран от нас бивак, с осигурени вечеря, лагерен огън, бивачни принадлежности и закуска с топъл чай и кафе. Необходимо е да имате единствено свои спален чувал и шалте;
– Планинска застраховка.

Цената не включва:
– Обеди и вечери по време на екскурзията, освен вечеря в бивака;
– Лична екипировка;
– Лични разходи.

*Доплащане за единична стая – +40 лв

** Минимум 6 участника

 

Заявка за участие:

 

Програма:

 

Ден 1: Тръгване от София в 7.00 – пътуваме за село Три могили в Родопите, което достигаме с 3:30 часов трансфер покрай Асеновград. Оттук започва пешеходната част на нашето пътуване – с преход през махалата Мумджидам, след което продължаваме по билата на изток до околностите на язовир Боровица. Днес ще спим на палатка под звездите – с лагерен огън и вкусна вечеря, приготвена за нас.

Общо преход за деня: 5 часа; +350/-850 метра; 11,5 км.

 

Ден 2: През днешния ден ще се потопим в дивите Родопи – пътят ще ни заведе до най-високия връх в тази част на планината – Чиляка, както и до някои интересни скални образувания. Ще нощуваме в село Загражде́н, което е живописно разположено на терасирани поляни по склоновете на Радюва планина, в местна къща за гости.

Общо преход за деня: 8 часа; +1100/- 650 метра; 14 км.

 

Ден 3: Ден, в който да забавим темпото – просто ще прекараме един ден в района, за да се почувстваме наистина тук, в Родопите. За 4-5 часа в спокойно темпо ще обиколим екопътеката на Загражде́н и ще се запознаем с местните забележителности – водопадчета по реката, скални форми, римски мост. След което ще имаме избор между почивка и индивидуални занимания или кратък трансфер и допълнителен преход в района на връх Свобода с водача.

Общо преход за деня: 4 часа; 13 км.

 

Ден 4: Трансфер до Превала, откъдето започва нашият (любим) маршрут за днес – през Родопското конче, връх Гребенарова чука с гледките към Кормисош и Западни Родопи, Аква тепе, Караджов камък, който ще достигнем по непопулярен маршрут, и накрая Кръстова гора, където завършваме прехода със сладолед и кафе. Тук ни чака и транспортът, за да се приберем в София.

Общо преход за деня: 6:30 часа, +760/-680 метра; 13,5 км.

 

Ниво на трудност: Пътеки със средна техническа трудност. Изисква се добра физическа форма и предходно участие в преходи със 7-8 часова продължителност.

 

Екипировка: Туристически обувки, водо и ветроустойчиво яке с качулка, раница, ръкавици, шапки – зимна и лятна, слънчеви очила, слънцезащитен крем с висок UV фактор, бутилка за течности (1,5 литра), щеки, лична аптечка. Спален чувал, шалте, челник и топли дрехи за бивака.

 

Comments are closed.