Мусала през зимата

Връх Мусала

Мусала – първенецът на Балканския полуостров, привлича множество туристи всяка година. И докато достигането на върха през лятото не представлява особена трудност, зимното изкачване е по-голямо предизвикателство.

Какво предлагаме: Двудневна програма за изкачване на върха с нощувка на заслон Ледено езеро или на хижа Мусала, в случай, че заслонът не работи. За достъп до високите части на планината използваме лифта на Ястребец.

Ниво на трудност: Преходите са с продължителност 4-5 часа без почивките и във най-високите части на планината, където времето може да е сурово. При определени условия, например когато металният парапет към върха е затрупан със сняг, може да се наложи употребата на котки и пикел. По тези причини преходът е по-подходящ за хора с предишен опит в планините и в добра физическа форма. Съотношение водач:клиенти – 1:5.

Програмата: През първия ден се изкачваме до заслон Ледено езеро, като първо използваме лифта, който ни качва до около 2400 м. височина, а след това правим пешеходен преход покрай хижа Мусала до заслона. Изкачване на върха рано сутринта на втория ден и спускане обратно до Боровец (с лифта или пеша). Отпътуване.

Цена на човек според броя участници (за цялата програма):

Брой участници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10
Цена на човек:  240лв  125лв  95лв  80лв  70лв  X  X  X  Х  Х
Брой записани:

 

[scg_html_zimni_izkachvania]