Мусаленски траверс

 

Мусаленски траверс представлява преминаване по билото, което свързва най-високите върхове в района на планинския ни първенец. Прекосяват се последователно върховете Алеко, Безименен, Мусала, зъберът Трионите, Малка Мусала и Иречек.

По маршрута има както (макар и несложни) въздушни пасажи, които изискват внимание, така и по-широки участъци, където спокойно да се наслаждаваме на придвижването по най-високото било на Балканския полуостров и гледките от него.

Траверсът на Мусала е подходящ за пръв опит по тесните и въздушни пътеки и техничните ръбчета, тъй като предлага продължително придвижване по подобни участъци, но трудността му е ниска.

Тази програма е част от поредицата Бг класики – емблематични преходи и изкачвания из родните планини

 

Цена: 110 лв

Цената включва: Планински водач; организационни разходи, планинска застраховка.

Цената не включва: Транспорт*; билет за лифт – 25 лв; храна по време на екскурзията; лична екипировка; лични разходи.

*Транспорт – личен или споделен (пишете ни за опции).

 

Заявка за участие:

 

Програма: Тръгване от София в 6.30 часа. Трансфер до Боровец, откъдето с лифта се изкачваме до хижа Ястребец. Преход през хижа Мусала, Сфинкса, връх Иречек, Малка Мусала и Мусала, Алеко и обратно до Ястребец. Слизане с лифта и отпътуване. Прибиране в София около 20 часа.

Общо преход за деня – 8,5-9 часа, +900/-900 метра.

 

Ниво на трудност: Преходът е физически натоварващ, подходящ за хора в много добра физическа форма и без силен страх от височини. Формат: 1:5 – един водач и петима участници.

 

Екипировка: Туристически обувки, водо и ветроустойчиво яке с качулка, раница, ръкавици, шапки – зимна и лятна, слънчеви очила, слънцезащитен крем с висок UV фактор, челник, бутилки за течности (2 литра), щеки, лична аптечка. Евентуално необходима при извънредни обстоятелства алпийска екипировка се осигурява от водача.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.