Орловец и Гроба на монаха

 

 

Мальовишката долина е място, богато на история и спомени, що се отнася до българското планинарство и алпинизъм. Всеки произволно избран връх в района пази своите ръждясали клинове, както и по някоя страховита история за любопитните. Като че специално за нетърпеливите да ги обходят всичките е измислен Мальовишкият траверс – класически техничен маршрут, който свързва върховете на Мальовишкото било от Малка Мальовица до Попова капа.

Ние предпочитаме без да бързаме да отделим заслуженото внимание на всяка част от този най-скалист дял на Рила, подобни на който у нас се срещат единствено в Пирин. Да, с радост бихме преминали траверса на един дъх, но също така нямаме против и да му се насладим парче по парче.

Защо точно Орловец? Влизайки в долината на Мальовица първоначално сме впечатлени от далечния образ на самия връх Мальовица, но изкачим ли се до Втора тераса, силуетът на този средищен за траверса връх внезапно ни захлупва и безспорно започва да доминира гледката. Въпреки това, някакси изненадващо и несправедливо Орловец остава позабравен и слабо посещаван на фона на често катерените Мальовица, Еленка, Злия зъб. “Покорен” е за първи път през далечната 1935 година и оттогава е един от сравнително рядко катерените върхове в долината, освен като част от Мальовишкия траверс.

Ние си избираме да преминем в рамките на един динамичен ден частта от Мальовишкия траверс между Петлите и Орловец, като изкачим върха, и също така се отбием от “задната” страна на билото, където сред страховитите Зли потоци, близо до Синия улей и високо над Рилския манастир се намира едно тихо и спокойно място, което пази своята история – Гроба на монаха, охраняван от гранитната Игла на монаха.

Тази програма е част от поредицата Бг класики – емблематични преходи и изкачвания из родните планини

 

Цена:

Със собствен транспортС наш транспорт от/до София
Цена на човек90 лв120 лв

Цената включва: планински водач, транспорт*, застраховка; Не включва: храна, лични разходи.

 

Заявка за участие:

 

Програма:

Ранен старт от София, трансфер до ЦПШ Мальовица. Преход през хижа Мальовица до Еленино езеро и оттам до главното Мальовишко било. Следваме маршрута на Мальовишкия траверс през Петлите. Отклонение до Гроба на Монаха. Изкачване на Орловец и слизане през х.Мальовица до ЦПШ. Трансфер до София. Общо преход за деня 8-9 часа, +1200/-1200 м.

 

Ниво на трудност: Преходът е физически натоварващ, подходящ за хора в много добра физическа форма и без силен страх от височини. Формат: 1:5 – един водач и петима участници.

 

Необходима екипировка: Туристически обувки, водо и ветроустойчиво яке с качулка, раница, ръкавици, шапки – зимна и лятна, слънчеви очила, слънцезащитен крем с висок UV фактор, челник, бутилки за течности (2 литра), щеки, лична аптечка. Евентуално необходима при извънредни обстоятелства алпийска екипировка се осигурява от водача.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.