Планината Тимфи в Гърция


 

Тимфи не е сред най-високите планини в Гърция, но определено е сред най-красивите. Част от веригата Северен Пинд, масивът е разположен на югозапад от Смоликас – втората по височина планина в страната, и също така близо до границата с Албания. Тимфи е част от Загория – исторически планински район, който включва над 40 селища с уникална архитектура, които до 50-те години на 20-ти век са били свързани помежду си с труднопроходими планински пътища и арковидни каменни мостове. Загория е известна както с природата си и двата национални парка на територията на областта, така и с уникалните обичаи и традиции – част от културното наследство на този район.

Множеството села в подножието, построени почти изцяло от камък, огромните нацепени каньони, сред които един от най-дълбоките в Европа със своите 990 м. – каньонът Викос, вертикалните назъбени върхове, оформени от ледниците, както и дълбоките пещери (сред които дълбоката 400 м. пещера Проватина) на територията на Тимфи оформят разнообразните пейзажи, които предлага тази малка планина. Основен изходен пункт за нея е град Янина (Йоанина), разположен на брега на едноименното езеро и на около 15-20 км от масива.

Програма за посещение на Тимфи

В планината има няколко върха над 2 400 м., като най-високият е Гамила (2 497 м.) На територията на Тимфи се намира хижа Астрака (1 930 м.), разположена между върховете Астрака и Лапатос, която е изходна точка за преходи във високите части. Сред няколкото езера, част от които пресъхват през лятото, най-красиво е Драколимни – Драконовото езеро, което се намира на около 2 000 м. височина.

Хижата се достига за около 2.30-3 часа от село Микро Папинго (950 м.н.в.), до което води асфалтов път. Самото село е впечатляващо с каменните си къщи на фона на извисяващите се скални върхове, които представляват гледка типична по-скоро за Алпите. Още 2.30 часа остават от хижата до Гамила, като се следва пътека с относително малък наклон. Районът между билата на Гамила и Астрака представлява високопланинско плато, безводно и богато на варовикови карстови форми.

Пътеките са маркирани с червени точки, като относително добра е маркировката по популярния маршрут Микро Папинго – Гамила, и не така добра по останалите – към каньона Аос и на юг към селата в подножието на планината. Вода липсва само в най-високите части на планината над 2 000 м.

Езерото Драколимни също е достъпно от хижата, като достигането му отнема около час в посока североизток – различна от тази за върха. Друг популярен маршрут в планината е прекосяването на каньона Викос, между селата Монодендри или Витса и Викос. Каньонът се смята за най-дълбокия в света по потношение на останалите му пропорции – дължина и ширина и е разположен на територията на Национален парк „Викос-Аос“.

 

Comments are closed.