Тимфи, Викос и Немръчка

Какво предлагаме: В рамките на девет дни ще пребродим две планини – гръцката Тимфи и албанската Немръчка, както и ще посетим множество интересни обекти около тях: известният каньон Викос, Драконовото езеро, изворите на Воидомати, каньонът и минералните извори на река Ленгарица, множество селца със самобитна архитектура и красиви каменни мостове, град Йоанина и прилежащото му езеро.

Тимфи е планински масив, който се намира в Северна Гърция, близо до границата ѝ с Албания. Областта, в която е разположена планината, се нарича Загория – район, известен не само с красивата си природа, но и със самобитната си архитектура и интересна история. “Запазена марка” на планината е красивото Драконово езеро, както и дълбоките каньони, които я прорязват – най-известният сред тях е каньонът Викос. Най-високата точка на Тимфи е връх Гамила (2497 м.). Част от планината е обявена за национален парк – “Викос-Аос”.

Немръчка е една от дивите и рядко посещавани планини на южна Албания. Разположена е близо до град Пърмет, като 90% от територията ѝ се намира в Албания, 10% – в Гърция. Най-високата ѝ и точка е връх Папиго (2482 метра). На изток от планината е разположена долината на река Вьоса, която извира от Северен Пинд. Долината на Вьоса и планинският масив формират драматична панорама, с над 2000 метра разлика в денивелацията. Населението в региона е предимно християнско и на места смесено – албанско и гръцко.

Ниво на трудност: Не са необходими никакви специални технически умения или опит, но добрата физическа форма и подходящата екипировка са задължителни условия за да бъде това пътешествие заредено само с положителни емоции за вас. Преходите траят между 2 и 8 часа.

*Примерна програма:

Ден 1: Ранно тръгване от София, трансфер София-Йоанина. Настаняване в хубав къмпинг на брега на езерото и разходка из града.
Ден 2: Трансфер до село Микро Папиго – 1 час. Пешеходен преход до хижа Астрака, разположена на 1930 м. надморска височина – около 4 часа с преодоляване на 1000 м. денивелация. Възможност за следобедна разходка до езерото Драколимни, убежище на алпийските тритони. Нощувка на хижата.
Ден 3: Днес сме в най-високите части на планината – ден за изкачване на връх Гамила и втора възможност за допълнителен преход до красивото Драконово езеро (Драколимни), втора нощувка на хижата.
Ден 4: Преход хижа Астрака – село Цепелово (около 7 часа). Пътеката прекосява високопланинското карстово плато на Тимфи, разположено между масивите на върховете Гамила и Астрака, и навлиза във величествен каньон. Около 1000 метра негативна денивелация до крайната точка. Кратък трасфер до село Монодендри и нощувка в къща за гости в селото.
Ден 5: Разглеждане на село Монодендри, разположено на ръба на каньона Викос. Преход през каньона – преминаваме по цялата му дължина и достигаме до едноименното село (5-6 часа). Настаняване в село Викос.
Ден 6: Почивен ден – възможност за сутрешен рафтинг в кристалните води на река Воидомати. Следобеден трансфер в Албания, като по пътя ще разгледаме различни забележителности в района. Нощувка в къща за гости.
Ден 7: Ранен старт. Изкачване до палатков лагер и организиране на лагера. Изкачване на най-високия връх на планината Немръчка – Папиго (Maja e Papingut) – 2482 метра. Върхът е известен с над 1000-метровата си отвесна североизточна стена и предлага панорамни гледки към околните гръцки и албански планини. При неподходящи условия изкачването ще се осъществи рано сутринта на следващия ден. Нощувка на палатки.
Ден 8: Слизане от планината. Посещение на минералните извори и каньона на река Ленгарица. Трансфер до Йоанина и нощувка на къмпинг.
Ден 9: Отпътуване за София, като по пътя ще посетим планинското селце Мецово.

*В програмата биха могли да настъпят изменения в зависимост от моментните метеорологични условия в планината и други причини!

Настаняване: Къмпинг, къщи за гости, хижа, диво къмпиране.

Транспорт: Нает транспорт.

Екипировка: Туристически обувки, водо и ветроустойчиво яке с качулка, раница 40 или 45+ литра, дъждобран или покривало за раница, ръкавици, шапки – зимна и лятна, слънчеви очила, слънцезащитен крем с висок UV фактор, челник, бутилка за течности, лична аптечка, щеки, тапи за уши. Бивачна екипировка – палатка (по 1 брой за 2-3-ма човека), шалте, лек спален чувал или чаршаф тип “travel liner” за хижата. Пишете ни в полето “Коментари” на заявката, за да ви помогнем с набавянето на липсващи елементи от бивачната екипировка.

Други: Необходимо е да си осигурите застраховка “Медицински разходи при пътуване в чужбина” за да участвате в тази програма.

Дати за 2015-та: 30 май – 7 юни

Цена на участник:
Водаческа услуга (2-ма водачи при 6 участника) – 340 лв.
Транспорт – с минибус, заплаща се отделно на транспортна фирма – 220 лв. на участник при 6 участника.
Нощувки (2 на къмпинг с бани и тоалетни, 3 в къщи за гости, 2 в хижа) – около 180 лв, заплащат се от вас в евро директно по местата за настаняване. По тази причина са възможни малки разлики спрямо тази сума.
Храна – на място, 15-30 лв на ден, в зависимост от личните предпочитания.

Записване: при заплащане на сумата за водаческата услуга – 340 лв. Сумата подлежи на връщане при несъбиране на минимума участници за пътуването или при отказ от ваша страна минимум седем дни преди датата на отпътуване.

Как се формира цената: Ние ви таксуваме единствено за водаческата услуга. Участниците си поделят заплащането на водача за определения брой дни – всички останали разходи се заплащат на мястото на ползване – хижа, хотел, обществен транспорт или друго. При запитване по мейл или телефон за конкретна програма, ще получите информация за останалите разходи, които бихте имали по нея. Обикновено това са цените за вашите собствени нощувки, храна, транспорт до изходната точка и обратно, и евентуално ползване на лифт или други междинни трансфери.

Интересувате се от програмата? Попълнете заявка за участие или се свържете с нас директно чрез формата за контакт или по телефона!

 

Comments are closed.