Планински сезони

Вярваме, че всяко запомнящо се преживяване сред планините и природата зависи от два компонента – време и пространство. Няма два приличащи си момента в планината, и това е забелязал всеки, който броди често из нея. Дори най-утъпканата пътечка винаги предлага нещо ново за този, чиито очи са отворени, и никога не му доскучава. Времето със замах променя всичко – цветята разцъфват и увяхват, тревите пожълтяват, склоновете побеляват и придобиват по-равни и заоблени очертания. Усещането ни за тези промени се допълва от някой топъл пролетен бриз или сутрешния скърцащ лед в тревите, миризмата “на зима” или начинът, по който топлото лятно слънце за първи път ни погалва сутрин.

 

Най-силно преживяваме тези моменти на границата на циклите – когато зимата отстъпва на пролетта, когато есента оцветява склоновете, когато се сменят деня и нощта. Именно поради тяхната повторяемост ние имаме изградени символични образи, с които свързваме тези гранични състояния в планината – пробиващите през снега минзухари, разцъфналите еделвайси, жълто-червените гори, пълноводните водопади, изгревът и залезът. Усещането за тези цикли ни свързва с нашето вътрешно Аз, напомня ни за периодите в собствения ни живот, и ни учи на най-важния урок – че всичко е преходно.

 

Ние приемаме работата си като планински водачи като важна не само по отношение на избора на район и маршрут, както и придвижването и безопасността в планината. Щастливи сме, когато успеем да споделим с вас някой познат, може би дори тривиален, маршрут в най-доброто време – когато по-ниският ъгъл на зимните слънчевите лъчи променя панорамата по специален начин, когато езерото отразява околните планински върхове най-ясно, когато горите са в пълната си цветова окраска. Съзнаваме, че да бъдеш в точния момент на точното място е изкуство – трудна задача, която зависи от множество променливи и понякога дори от случайността. Но именно това я прави интересна за нас и ни провокира да създадем поредицата “Планински сезони”.

 

В “Планински сезони” включваме програми с природно-познавателна и съзерцателна насоченост, които по скромния ни опит дават възможност да бъдем в планината в ключови моменти, за да наблюдаваме някои определени нейни състояния. Дали докато търсим някое рядко цвете в пределите на резерват, изучаваме някое старо дърво, докато търсим пеещия лед или преследваме красив есенен пейзаж, винаги  ще се опитваме да ви покажем планината през нашите очи и да споделим това, което знаем за нейната природа. Заповядайте!

Comments are closed.