През високите планини

 

Из Българските планини са се обособили редица емблематични места, които през последните години привличат стотици туристи всеки уикенд – долината на Мальовица, връх Вихрен, Мусала и други. Причина за това със сигурност е очарователната им красота. Но често зад избора на дестинация за предстоящия уикенд стои транспортната достъпност на даденото място и възможността да направим красив кръгов маршрут и да се върнем при нашия автомобил.

Точно тук планираме да се намесим ние! За да избегнете нуждата да се връщате обратно към автомобила, разгледайте нашите предложения за транспорт и навигационно описание на маршрути, които ще ви отведат далеч от тълпите в Рила, Пирин, Родопите и Балкана. С тази услуга целим да предложим на тези вас, които предпочитат да се движат в планина в малки приятелски групи, двата най-необходими компонента на едно качествено планинарско преживяване, а имено траспортна и информационна обезпеченост.

 

Сигурност

Важно е да отбележим, че самостоятелното движение във високите части на нашите планини, изисква добър планинарски опит и най-вече способност да се взимат самостоятелни и обосновани решения относно навигация, метеорология и когато става дума за действия при непредвидени ситуции. Ако нямате тези знания и умения или се колебаете дали те са достатъчно, ви препоръваме да се насочите към нашите пътувания с водач тук.

 

 

Маршрутите

Маршрутите, които ще предлагаме във формат Без водач, включват преходи по емблематични, но по-рядко посещавани пътеки и маршрути. Разработени са в уикенд формат и са насочени към пресичането на някои от най-интересните райони на Рила, Пирин, Стара планина и Родопите. Програмата ще започва петък вечер или събота сутрин по ваш избор и ще завършва в неделя вечер.

 

С приятели

Тази услуга е насочена към малки приятелски и семейни групи. Ето защо цените, които ще намерите предлагат обща сума при транспорт с 8 местен бус или лек автомобил, която групата си поделя.

 

Цена

При лек автмобил максимум 4 участника, при бус максимум 8 участника:

РилаПиринСтара планина
до 4 души (лека кола)395 лв430 лв450 лв
до 8 души (бус 8+1)590 лв640 лв660 лв

 

Цената се разделя между участниците и включва:

 • Транспорт от София и обратно (цената се актуализира при старт от други градове);
 • Skype (WhatsApp, Zoom) консултация преди отпътуване с планински водач по време на която ще обсъдим конкретният маршрут откъм трудност и продължителност, както и доколко е подходящ за вашата група. Също необходимата лична и обща екипировка, навигацията по маршрута, условията за нощувка, прогнозата за времето и възможните проблеми, свързани с метеорологичните условия, както и други въпроси, по които бихте искали да получите професионална консултация;
 • Описание на маршрута с включени GPS тракове;
 • Предварителна помощ по инсталацията на карти, апликации за мобилни устройства и тракове; възможност за наемане на GPS-устройство;
 • Кратък наръчник с полезни съвети по отношение на предварителната подготовка и навигацията по маршрута;

NB: по време на консултацията си запазваме правото да наложим промени в маршрута или откажем предоставянето на услугата, ако преценим че не е подходяща за конкретната група от участници. В такъв случай цялата сума ще бъде възстановена.

Цената не включва: изхранване, настаняване и резервация на настаняванията по маршрута, планинска застраховка, хартиена карта на маршрута.

 

Разработени маршрути

Рила

 • Кирилова поляна – Кобилино бранище – Рибни езера (нощувка) – х.Македония – Бодрост (опция за финал на Семково);
 • язовир Белмекен – х.Заврачица (нощувка) – кк.Боровец (през Мусала);
 • х.Отовица – х.Вазов (нощувка) – ЦПШ Мальовица.

Пирин

 • Попина лъка – х.Вихрен (нощувка) – х.Демяница;
 • Попина лъка – заслон Тевно езеро( нощувка) – х.Безбог.

Стара планина

 • Беклемето – х.Ехо (нощувка) – вр.Вежен – град Клисура;
 • Водните дупки – Заслон Ботев (нощувка) – вр.Ботев – Калофер.

 

 

При въпроси или интерес към по-дълги програми Без водач или други райони, обърнете се към нас на info@planinski-vodach.com или на +359 888 383 443 ( Александър).