С велосипед из Рила и Родопите

С велосипеди в Южна Рила

Какво предлагаме: Базирани сме в Банско, което си почива след активния туристически сезон и се е превърнало в едно спокойно курортно градче. Оттук имаме пряк достъп до три планини – Рила, Пирин и Родопите. През всеки от дните ще посетим различен район, ще се возим на прочутата теснолинейка и ще се радваме на впечатляващите гледки към все още занежения Северен Пирин.

Ниво на трудност: За да участвате пълноценно в тази програма е необходимо да сте в добра физическа кондиция и да можете да се придвижвате с колелото в продължение на цял ден, както и да имате поне минимален опит в каране на велосипед по черни пътища. Спусканията не представляват техническа трудност и не са стръмни, но е необходимо да се чувствате комфортно на велосипеда по такива терени. Съотношение асфалт:черни пътища – 70:30. Водач:клиенти – 1:6.

Примерна програма:

Ден 1: Пристигане в Банско и настаняване. Преглед на екипировката и велосипедите, брифинг за предстоящото през следващите дни.
Ден 2: Трансфер до село Горно Драглище (30 мин.), което се намира на южните склонове на Рила планина. Вело преход през село Добърско в ниските части на планината и спускане обратно към селото по черен път, като следваме панорамен рид. Общо времетраене – около 6 часа. Положителна денивелация – около 500 м, разстояние – около 25 км.Терен – асфалтови пътища, хубави черни пътища с умерен наклон. Връщане обратно в Банско.
Ден 3: Ранно тръгване. Пътуваме с теснолинейката до гара Аврамово (2 часа). Вело преход във Велийско-Виденишкия дял на Родопите – през махала Биркова достигаме до главното било и оттам до махала Орцево, следвайки черен път по билото. Следва дълго приятно спускане по асфалт до село Бабяк и оттам до Долно Краище – общо около 8 часа. Положителна денивелация – около 600 м, разстояние – около 45 км. Терен – подобен на този от вчерашния ден.
Ден 4: Ден за почивка. Късно тръгване. Лек велосипеден преход до минералните басейни в Баня или Добринище. Край на програмата.

Настаняване: В Банско, различни възможности за настаняване на цени от 10 лв нагоре на легло в двойна стая с баня.

Транспорт: Зависи от групата, възможно е да се ползва личен, ако личния няма възможност да поеме цялата група, ще бъде нает такъв тук за трансферите до Горно Драглище и от Долно Краище.

Екипировка: Изправен планински велосипед (възможно е да се наеме за дните на програмата от Банско), каска и ръкавици – задължителни! Удобни за колоездене дрехи и обувки, раница, бутилка за вода, слънчеви очила, крем за слънце, лична аптечка.

Други: За да участвате в тази програма е необходимо да си осигурите планинска застраховка за дните на провеждането ѝ.

Интересувате се от програмата или имате допълнителни въпроси?