С велосипед из Велийските Родопи

Какво предлагаме: Тридневна вело-екскурзия (петък вечер-неделя) във Велийския дял на Родопите, комбинирана с пътуване с теснолинейката до най-високата гара на Балканите – Аврамово.

Велийско-Виденишки дял на Западни Родопи – ще посетим една малко полулярна част от него, разположена между планините Рила и Пирин и осеяна с множество изолирани махали. Най-високият връх в района е Велийца (1712 м.). Гледките към околните планини от билата на тази част на Родопите са неповторими.

 

Теснолинейката – бавното влакче, което свързва Добринище и Септември, взима това разтояние (125 км) за около 5 часа, като преодолява труден планински терен между Рила и Родопите. Въпреки, че е строена през първата половина на 20-ти век, теснолинейката все още е от жизнено значение за много малки населени места по пътя като основна връзка с по-големите градове.

Дати: 12-14 юни 2020 г.

Цена: 120 лв. Минимум 4-ма участника.

Цената включва:

  • водач;
  • организационна такса;
  • планинска застраховка;

Цената не включва:

  • транспорт от/до Банско;
  • вело екипировка;
  • храна и напитки;
  • нощувките в Банско и Орцево.

Ниво на трудност: Програмата е подходяща за хора добра физическа кондиция и начинаещи във вело преходите. Ще караме по леки черни и асфалтови пътища до 30 километра на ден.

Програма:

Ден 1: Отпътуване от София в петък следобед, пристигане в Банско и настаняване. Възможно е и отпътуване от София рано сутринта на следващия ден с пристигане в Банско до 9 часа.

Ден 2: Наем на велосипеди, проверка на екипировката. Качваме се на теснолинейката в 10.48ч, която ни оставя на гара Аврамово около 12.40. Велосипеден преход по панорамен асфалтов път с гледки към Рила и Родопите, покрай интересните махали Рохлева, Бутрева и т.н. до Враненци, откъдето следваме черен път, който се изкачва до главното било на Велийския дял. По равно и с леки спускания стигаме до село Орцево, едно от най-високо разположените села в Родопа планина със своите 1550 м надморска височина. Нощувка в селото – в къща за гости или на палатка.

Ден 3: Днес ще достигнем до изолираната махала Златарица, която печели местното първенство за панорамни гледки към Пирин планина. Дълго спускане ще ни отведе в село Елешница, откъдето се прибираме обратно до Банско, с влака или на велосипедите. Отпътуване.

 

*В програмата биха могли да настъпят изменения в зависимост от моментните метеорологични условия в планината и други причини!

Водач: Любен Грънчаров, телефон 0884 297 416.

Транспорт: Пътуването е с лични автомобили, от порядъка на 320 км. общо.

Екипировка: Изправен планински велосипед, каска и ръкавици за колоездене (възможно е да се наеме от Банско на цена 25 лв/ден). Удобни обувки и малка раница, ветро и водонепропускливи дрехи, удобни за колоездене. Бутилка за вода, челник, лична аптечка, слънчеви очила, крем за слънце.