Езерата и Скакавица през зимата

Със снегоходки в района на Седемте езера

Районът на Седемте езера и Скакавица е популярен и посещаван както през зимата, така и през лятото. И докато през юли и август е твърде вероятно да бъдем неприятно изненададни от тълпите, качили се с лифта, то извън този сезон все още имаме шанс да се насладим както на природните забележителности в Националния парк, така и на една дива снежна планина. През зимата Седемте езера са популярна дестинация за екстремните скиори, които спускат улеите на Сухия рид, а замръзналите водопади на Скакавица – едно от най-добрите места в България за практикуване на ледено катерене. Самите езера са покрити със дебел слой лед и гледката наоколо е коренно различна от това, с което сме свикнали през летния сезон.

Какво предлагаме: Двудневна обиколка на района, преходи с продължителност 4-5 часа (без почивките) и нощувка в хижа. Изкачване до езерото Бъбрека, преход по Сухия рид, от който се разкриват гледки към целия циркус на Седемте езера и преход по долината на Скакавица, в дъното на която се намира едноименният водопад.

Ниво на трудност: Програмата е подходяща за хора в добра физическа кондиция, като не е необходим предишен опит в зимната планина или специални технически умения. Съотношение водач-клиенти 1:8.

Програмата: Ранно тръгване от София и транспортиране до началната точка на маршрута – местността Зелени преслап, разположена близо до хижа Пионерска (на около час и половина път с кола от София). Изкачване до хижа Скакавица (около час), оттам кратко отклонение по долината, за да видим Скакавишкия водопад (най-високият в Рила – 70 метра пад на водата). Продължаваме по т.нар. Кюмюрджийска пътека, която почти без изкачване прекосява резервата Скакавица и ни отвежда до предпочитаното място за нощувка – хижа Ловна или хижа Рилски езера. В зависимост от мястото за нощувка, преходът за деня е с продължителност 4-5 часа (без почивките) и се преодолява денивелация от 400-650 м.

Вторият ден включва обиколка на част от езерата с изкачване до най-голямото от тях – Бъбрека (2280 м. надморска височина) и слизане до началната точка (възможно е и с лифта). Преходът е с продължителност около 5 часа. В подножието на планината се намира Сапарева баня – селце, известно с минералните си извори – горещият басейн ни се струва два пъти по-приятен след продължителен преход в зимната планина. Не забравяйте да си вземете джапанки, кърпа и бански:)

Нощувки: В района има две подходящи възможности:

– хижа Рилски езера – разположена в подножието на Сухия рид на височина 2150 м., хижата предлага много добри условия, ресторант и дори нощен бар. Достъпна с лифта, през зимата тя често е населена с множество скиори и туристи.

– хижа Ловна – намира се в гористия пояс в подножието на езерата, на височина 1675 м. Също предлага добри условия и атмосфера, доста по-близка до тази на планинска хижа. Нощувка там удължава прехода през втория ден с около час.

Цена на човек според броя участници (за цялата програма):

Брой участници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10
Цена на човек:  240лв  125лв  95лв  80лв  70лв  60лв  50лв  40лв  Х  Х
Брой записани:  

 

[scg_html_prehodi_snegohodki]