Скалните манастири Давид Гареджа

В южната част на Грузия, точно на границата с Азербайджан, в един удивително красив полупустинен район, е разположен древен манастирски комплекс, един от най-значимите в страната. Това останките на древните скални манастири, които са основани от Давид Гареджа през 6 век.

Давид е бил е бил един от 13-те аскети, които са се завърнали в Грузия от Близкия изток с цел да разпространяват християнството. Основава манастирския комплекс на обширна територия в този район, като, въпреки че е бил неколкократно разрушаван от нашественици монголи и други, той запазва важността си до 19 в.

Пътеката към границата, поглед към Грузинска територия

През съветската ера, а и по-късно, по време на Перестройката, военни използват района, за да провеждат учения и това води до вандализлирането на някои от паметниците. Край на това се слага след масови протести в столицата Тбилиси и около манастирите, които включват палаткови лагери и гладни стачки.

Поглед към граничната линия и Азербайджан

Днес районът е предмет на териториален спор между Грузия и Азербайджан. Грузинците се опитват да придобият чрез размяна територията, на която са разположени част от манастирите и която влиза в границите на Азербайджан, а последните им отказват по военно-стратегически съображения.

Понастоящем съществуват останките на 15 манастира. Най-масово посещавани са два – т.нар Лавра и скалните манастири на Удабно. Разходката започва от Лаврата, където стръмна пътека се изкачва до билцето, по което минава границата и се откриват лунни панорами. От другата му страна, в отвесния пясъчен склон, са вкопани множество килийки със частично запазени стенописи – скалния манастир Удабно.

Пътеката следва билото и се спуска от другата му страна обратно до Лаврата. Впечатление прави оригиналната система за събиране и съхранение на дъждовна вода – чрез мрежа от улеи и резервоари, вкопани в скалата.

Пътят от Тбилиси до манастирите отнема около 2 часа, като последната част (след село Удабно) е без асфалт. Понастоящем достъпът е свободен, макар че манастирите се намират на самата граница.

Comments are closed.