Теснолинейката и Родопите

[singlepic id=705 w=320 h=240 float=right]

Какво предлагаме: Тридневна екскурзия (петък вечер-неделя) във Велийския дял на Родопите, комбинирана с пътуване с теснолинейката до най-високата гара на Балканите – Аврамово.

Велийско-Виденишки дял на Западни Родопи – ще посетим една малко полулярна част от него, разположена между планините Рила и Пирин и осеяна с множество изолирани махали. Най-високият връх в района е Велийца (1712 м.). Гледките към околните планини от билата на тази част на Родопите са неповторими.

Теснолинейката – бавното влакче, което свързва Добринище и Септември, взима това разтояние (125 км) за около 5 часа, като преодолява труден планински терен между Рила и Родопите. Въпреки, че е строена през първата половина на 20-ти век, теснолинейката все още е от жизнено значение за много малки населени места по пътя като основна връзка с по-големите градове.

Ниво на трудност: Програмата е подходяща за хора без сериозен опит в планината и такива, които желаят да опитат зимните преходи и преходите със снегоходки за първи път. Необходимо е да сте в добра физическа форма. Преходите са с продължителност между 3 и 6 часа.

[singlepic id=1281 w=320 h=240 float=left]

*Примерна рограма:

Ден 1: Отпътуване от София в петък привечер, за да можем на другия ден рано да се качим на теснолинейката. Нощувка в Разложката долина. Около 2.15 – 2.30 часа трансфер.

Ден 2: На сутринта кратък трансфер до Якоруда, откъдето се качваме на влакчето в 8.15. Тук то започва да набира височина, като на едно място следва интересна спирала на трасето, и за около 30 минути се изкачва до най-високо разположената гара на Балканите – Аврамово (1267 м.), на границата между Рила и Родопите. Това е изходната точка за днешния преход, по време на който прекосяваме тази част на Родопите, осеяна с малко махалички, като достигаме до една от тях на финала. Това е Орцево, една от най-високо разположените в тази планина (1550 м.) и със страхотни гледки към Пирин (линк към галерия със снимки от района – тук). Нощувка в къща за гости. Общо преход за деня – 6 часа.

Ден 3: Преход по различен маршрут до Якоруда и отпътуване, като по пътя може да посетим някой от минералните басейни в района. Общо преход за деня – 3 часа.

*В програмата биха могли да настъпят изменения в зависимост от моментните метеорологични условия в планината и други причини!

Водач: Любен Грънчаров

[singlepic id=713 w=320 h=240 float=right]

Настаняване: Къща за гости, предлага се храна. Цена на нощувката – 10 лв.

Транспорт: Пътуването е с лични автомобили, от порядъка на 370 км. общо (вижте карта по-долу).

Екипировка: Туристически обувки, водо и ветроустойчиво яке с качулка, водо и ветроустойчив панталон (гащеризон), раница, гети, ръкавици, шапки – зимна и лятна, слънчеви очила, слънцезащитен крем с висок UV фактор, челник, бутилка за течности (1,5 литра), щеки, лична аптечка. Бански, кърпа и джапанки за басейна. Нямате снегоходки? Пишете ни в полето „Коментари“ на заявката, ще ви помогнем да си наемете на добра цена!

Други: Необходимо е да си осигурите планинска застраховка за участие в тази програма.

Цена: 29 лв. – включва само водаческата услуга. Важно: за участвали в 2 или повече наши програми през последните 6 месеца, членове на туристическо дружество “Витошко лале”, студенти – 21 лв. Нощувката, храната, транспортът и застраховката се заплащат от участниците отделно.

Дати: 18-19 януари 2014 г.

Как се формира цената: Ние ви таксуваме единствено за водаческата услуга. Участниците си поделят заплащането на водача за определения брой дни – всички останали разходи се заплащат на мястото на ползване – хижа, хотел, обществен транспорт или друго. При запитване по мейл или телефон за конкретна програма, ще получите информация за останалите разходи, които бихте имали по нея. Обикновено това са цените за вашите собствени нощувки, храна, транспорт до изходната точка и обратно, и евентуално ползване на лифт или други междинни трансфери. Посетете секцията Услуги за повече информация.

Интересувате се от програмата? Попълнете заявка за участие или се свържете с нас директно чрез формата за контакт или по телефон!