Транскавказ и Казбек

Името „Кавказ“ предизвиква множество асоциации – за ветровити непристъпни планини, покрити с вечен сняг, лабиринти от ледници и скалисти върхове, диви и понякога страшни обитатели на животинския и човешкия свят. Но Кавказ е и много повече от това – там можем да видим и зелени тучни поляни с невероятни гледки, вековни гори, недокосната дива природа. Може да срещнем гостоприемни хора, чиито история и традиции запленяват, можем да опитаме вкусна храна и вино, да чуем красива музика, както и разпалващи въображението митове и легенди, да видим виртуозни танцови изпълнения.

 

 

Какво предлагаме: В настоящата ни 17-дневна програма сме решили да комбинираме усещанията за дивия и гостоприемния Кавказ и да ги обедним в едно. А ключът към това е самолетният билет за малката държава Грузия. Грузия е разположена от южната страна на Главния Кавказки Хребет и на практика голяма част от територията и е планинска, като включва някои от емблематичните кавказки върхове – Ушба, Шхара, Казбек.

 

 

Планираме пътешествието ни през 2017 година да включва планински преходи, които не изискват техническа подготовка, но много добра физическа форма, както и алпийско изкачване на емблематичния петхилядник Казбек. Естесвено няма да пропуснем историческите паметници на Тбилиси, пустинните райони на юг, както и срещите с традициите и ежедневието на кавказците.

 

 

В първата част на програмата сме си поставили за цел да изпълним част от новия пешеходен Транскавказки маршрут – планински пешеходни преходи в по-ниските части на Кавказ, които предлагат панорамни гледки към непристъпните върхове в съчетание с посещение на интересни исторически и културни обекти. Тази първа част на програмата ни е началото на нашата дългосрочна цел – да пребродим и опознаем Кавказ по дължината му, следвайки този красив, дълъг и труден маршрут.

 

 

По средата на програмата ще посетим столицата Тбилиси и скалните манастири Гареджа, разположени на границата с Азербайджан.

 

 

Във втората част на програмата ще се насочим към петхилядника връх Казбек, чието изкачване ще ни е основна цел.

 

 

Даваме ви възможност да участвате само в първата част (11 дни, 7 работни) или само във втората част (11 дни, 7 работни), както в цялата програма (17 дни, 11 от тях работни).

*Примерна програма: тук

* В програмата биха могли да настъпят изменения в зависимост от моментните метеорологични условия в планината и други причини!

Водачи: Александър Серафимов и Любен Грънчаров.

Дати: 15-31 юли 2017 г. Минимален брой участници за потвърждаване на програмата: 4-ма (3-ма за изкачването на Казбек). Срок за записване до края на април 2017.

Цена: В зависимост от броя на участницитe. При 5-ма участника – 1975 лв за 17-те дни, без самолетния билет. Таблица с разходите според броя участници.

 

Настаняване: Хостели и къщи за гости в Кутаиси, Тбилиси и по време на пешеходните преходи. Палатки при изкачването на Казбек.

Транспорт: Международен полет до и от Грузия, местен автомобилен транспорт.

Други: Необходимо е да си осигурите застраховка “Медицински разходи при пътуване в чужбина” с включени разходи за планинско спасяване за участие в тази програма, както и да притежавате валиден задграничен паспорт (6 месеца от датата на влизане).

Как се формира цената: Ние ви таксуваме единствено за водаческата услуга. Участниците си поделят заплащането на водача за определения брой дни – всички останали разходи се заплащат на мястото на ползване – хижа, хотел, обществен транспорт или друго. При запитване по мейл или телефон за конкретна програма, ще получите информация за останалите разходи, които бихте имали по нея. Обикновено това са цените за вашите собствени нощувки, храна, транспорт до изходната точка и обратно, и евентуално ползване на лифт или други междинни трансфери. Посетете секцията Услуги за повече информация.

Интересувате се от програмата? Попълнете заявка за участие или се свържете с нас директно чрез формата за контакт или по телефона!

 

Транскавказ и Казбек - 15-31 юли