Урдини, 7-те езера и Чанаците

 

 

Три циркуса за един ден в Рила – Урдин, Чанашки и циркусът на Седемте Рилски езера

Дали ще го наречем Големия езерен шлем на Рила или Рилския езерен маршрут няма никакво значение, защото и в двата случая ще сме прави.

Този еднодневен преход позволява да посетим три съвършено различни един от друг циркуса и да се насладим на богатото въображение на ледниците, оформили тези земи няколко милиона години назад. В рамките на един ден ще зърнем 13 от най впечатляващите езера в българските планини и ще отдъхнем по бреговете на 4 от тях.

Тази програма е част от поредицата Езерни пейзажи

 

Цена:

 

Със собствен транспортС наш транспорт от/до София
Цена на човек60 лв80 лв

Цената включва: Планински водач; транспорт от/до София; планинска застраховка. Цената не включва: билет за лифт – 20 лв; храна по време на екскурзията; лична екипировка; лични разходи.

 

Заявка за участие:

 

Какво предстои: Маршрутът ни започва от хижа Рилски езера, до която достигаме с ранен старт и лифт. Следваме пътеката към старата хижа 7-те езера. Пътем виждаме Долното езеро и Рибното езеро, след което поемаме по стръмната пътека, която води към подножието на връх Харамията. Тук започват да се откриват и гледки към езерата Трилистника и Близнака. Скоро ще видим и Бъбрека – най-голямо по площ в циркуса на 7-те езера.

Временно се сбогуваме със циркуса на Седемте рилски езера, за да навлезем в малкия и кокетен Чанашки циркус, състоящ се от две езера. Любопитен факт е, че водите на тези два циркус, въпреки близостта си никога повече няма да се срещнат. Докато циркусът на 7-те езера се отводнява от река Джерман, към река Струма и след това към Егейско море, то водите на двете малки Чанашки езера поемат на дълго пътешествие по река Искър и Дунава, за да достигнат Черно море.

След кратко спускане изкачването ни продължава, за да достигнем връх Зелени камък, апогеят на днешния ден. От тук вече се разкриват просторните гледки към затворената като в котел циркус на Урдините езера състоящ се от 6 езера.

Първа спирка е Рибното езеро (наричано още Вазово езеро), разположено под стената на едноименния връх. Оттам покрай езерото Триъгълника се насочваме към Голямата Паница, което приема водите от Малката Паница със малък, но впечатляващ водопад. Малко встрани от тях се намира и езерото Удавника. 6-тото езеро – Плиткачо, или Сухото езеро, ще видим от дистанция в другия край на циркуса.

Връщането ще осъществим отново през района на Рилски езера, като този път минем през седловината Раздела, езерата Сълзата, Окото и Бъбрека, докато стигнем отново до горна станция на седалковия лифт.

 

Ниво на трудност: Пътеки с средна техническа трудност. Изисква се добра физическа форма и предходно участие в преходи със 8-часова продължителност. Денивелации: +1000м / -1000м, приблизителна продължителност 8-9 ч.

 

Програма:
06.30ч  – Старт от София
06.30 – 08.15ч – Транфер София – х.Пионерска
08.30 – 09.00ч – Лифт до х.Рилски езера
09.00 – 17.00ч – Преход
17.00 – 18.30ч – Трансфер до София

 

Екипировка: Туристически обувки, водо и ветроустойчиво яке с качулка, раница, ръкавици, шапки – зимна и лятна, слънчеви очила, слънцезащитен крем с висок UV фактор, челник, бутилка за течности (1,5 литра), щеки, лична аптечка.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.