Вежен и Старопланинското конче

На връх Вежен в Стара планина

Районът на връх Вежен (2198 м.) в Стара планина е предпочитана дестинация през лятото, но сравнително слабо популярна през зимата. Тук можем да се докоснем до снежните склонове и покритите със сняг бели мури в резерват Царичина. Балкана омайва своите посетители с възможността да погледнем отгоре както северна, така и южна България. Зимният път към Вежен е различен от летния – има помощно метално въже, което ни помага при необходимост. В близост се намира и т.нар. Старопланинско конче, което е доста „по-кротко“ от своя пирински събрат – едновременно интересно и по-лесно за преминаване при зимни условия.

Какво предлагаме: Двудневен преход в района с нощувка на хижа Вежен. Продължителността на преходите е 3-7 часа (без почивките). Хижата се стопанисва целогодишно и предлага топла храна и отопление на твърдо гориво.

Ниво на трудност: Програмата е подходяща за хора с добра физическа подготовка. Желателен е предишен опит в планината, както и елементарни умения за използване на алпийски котки и пикел. Съотношение водач-клиенти 1:5.

Програмата: През първия ден 3 часов преход ни отвежда до хижа Вежен, като първоначално се придвижваме по черен път, а след това, навлизайки в резервата, по пътека. Пристигане в хижата и настаняване. На следващия ден ранно тръгване към върха, изкачване и билен преход през Старопланинското конче и връх Братаница (около 7 часа без почивките). Слизане по черен път до село Рибарица.

Цена на човек според броя участници (за цялата програма):

Брой участници:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10
Цена на човек:  240лв  125лв  95лв  80лв  70лв  X  X  X  Х  Х
Брой записани:                    

 

[scg_html_zimni_izkachvania]