Връх Арарат

Връх Арарат (познат още като планината Агри) е първенецът на Турция, внушителен вулканичен конус, който се издига до височина от 5137 м. Последното му изригване датира от 1840 г., а в подножието му, където в днешно време живеят кюрди, в миналото са съществували древни царства, за които върхът е бил планината на планините – Урарту (асирийското име на Арарат). Върхът се намира съвсем близо до границите на турция с Иран и християнска Армения, и всъщност някога е бил в пределите ѝ. Все още е свещен връх за арменците, понеже според библейското предание именно на Арарат е акостирал ковчегът на Ной. Още информация за връх Арарат и снимки – тук.

Какво предлагаме: Изкачване на връх Арарат в рамките на 10 дни. Посещение на град Ван, който се намира в сърцето на турската част на Кюрдистан и близо до едноименното езеро. Ван е бил столица на древната държава Урарту още през 11 в. преди Христа. Посещение на двореца на Исак Паша, част от световното културно наследство на Юнеско, и една от главните културни забележителности на Турция.

Ниво на трудност: Върхът е подходящ за хора, които биха искали да опитат чувството да се намираш на по-голяма надморска височина за пръв път. Въпреки, че в последния участък към върха е необходимо да се оборудваме с котки и пикел, техническите трудности по неговите склонове са минимални. Не са необходими никакви специални технически умения или опит, за да участвате, но адекватната екипировка и добрата физическа форма са задължителни условия, за да бъде това пътешествие заредено само с положителни емоции за вас. Преходите траят между 3-10 часа без почивките. Съотношение водач-клиенти 1:8.

[singlepic id=17 w=320 h=240 float=right]

*Примерна програма:

Ден 1: Отпътуване от София за Истанбул с автобус.
Ден 2: Полет Истанбул – Ван, автобус от Ван до Догубаязит. Настаняване в хотел.
Ден 3: Догубаязит: проверка на документите и разрешителните за изкачването на вр.Арарат (5137 м.), трансфер с микробус до номадско село на 2200 м. н.в. от където следва изкачване до 1-ви лагер (3200 м.). Преход за деня – около 4 часа. Денивелация – 1000 м. Нощувка в палатки.
Ден 4: Аклиматизационно изкачване до лагер 2 и втора нощувка в лагер 1. Преход 6-7 часа.
Ден 5: Изкачване до 2-ри лагер на 4200 м. н.в. Преход – 4-5 часа. Денивелация 1050 м. Почивка следобяд, подготовка и проверка на екипировката и инструктаж за изкачването. Нощувка на палатка.
Ден 6: Изкачване на вр. Арарат и слизане до 1-ви лагер. Сборна денивелация 3200 м. Преход – 10-12 часа. Нощувка в 1-ви лагер.
Ден 7: Резервен ден. Ако времето в ден 6 не е подходящо за изкачване на върха, то ще изчакаме един ден в лагер 2 и ще направим опит за изкачване през този ден.
Ден 8: Слизане (3 часа) до номадското село на 2200 м. от където с микробус слизаме обратно до град Догубаязит. Почивка в Доубязит. Има различни опции за свободното време – пазар, разходки и ексурзия с посещение на топлия извор, червения извор, арката на Ной, две номадски села, двореца Исак паша и метеоритния кратер. Нощувка в хотел.
Ден 9: Отпътуване за Истанбул през Ван.
Ден 10: Отпътуване за България.

*В програмата биха могли да настъпят изменения в зависимост от моментните метеорологични условия в планината и други причини!

Водач: Ивайло Тонев, телефон 0888 297 833

Настаняване: Палатки, хотел.

Транспорт: С автобус от София до Истанбул, вътрешен полет Истанбул-Ван и обратно, местни трансфери.

Екипировка: Щеки, котки, пикел, алпийски обувки (подходящи за такава височина), водо и ветроустойчиви яке с качулка и гащеризон (гортекс), пухено яке/елек, топло термобельо, гети, раница над 55+ литра, тънки и дебели ръкавици (лапи, без пръсти), шапки – зимна и лятна, слънчеви очила с проверена UV защита, слънцезащитен крем с висок UV фактор, челник, термос/бутилка за течности, лична аптечка. Бивачна екипировка – палатка, спален чувал, шалте. Прочетете статията на тема екипировка за зимната планина за повече информация по отношение на част от екипировката.

Други: Необходимо е да си осигурите застраховка „Медицински разходи при пътуване в чужбина“ за участие в тази програма, както и да притежавате валиден задграничен паспорт (6 месеца от датата на влизане).

Цена: В зависимост от броя на участниците. Пишете ни, за да ви предоставим подробна информация относно разходите (ваши и за водач) по тази програма при минимума от 5-ма участника, при който ще я осъществим.

Дати за 2015-та: 17-27 юли. Записване до края на април срещу капаро. Колко би ви струвало пътуването? Ориентировъчна сума при 5-ма участника – това са разходите за водач плюс всички други разходи, които се заплащат на трети лица (полети, храна и т.н.) – 2030 лв. При повече участници тази сума намалява.

Как се формира цената: Ние ви таксуваме единствено за водаческата услуга. Участниците си поделят заплащането на водача за определения брой дни – всички останали разходи се заплащат на мястото на ползване – хижа, хотел, обществен транспорт или друго. При запитване по мейл или телефон за конкретна програма, ще получите информация за останалите разходи, които бихте имали по нея. Обикновено това са цените за вашите собствени нощувки, храна, транспорт до изходната точка и обратно, и евентуално ползване на лифт или други междинни трансфери. Посетете секцията Услуги за повече информация.

Интересувате се от програмата? Попълнете заявка за участие или се свържете с нас директно чрез формата за контакт или по телефона!

[slideshow id=3 w=700 h=400]