Западен Балкан – връх Миджур

Копренската екопътека през есента

Какво предлагаме: Двудневен преход в Западна Стара планина – връх Миджур и Копренска екопътека.

Ниво на трудност: Необходимо е да сте в добра физическа форма. Преходи с продължителност 3-9 часа. Движим се по маркирани туристически пътеки.

*Примерна програма:

Ден 1: Тръгване в 7.00 от София, от паркинга пред стадион Васил Левски. Около 3-3.30 часа отнема пътуването до района на Белоградчик/Чипровци (през Петрохан или Враца). Двучасов преход по част от Копренската екопътека, която е разположена близо до село Копиловци, ще разгледаме няколко красиви водопадчета. Придвижване до село Чупрене, където ще се метнем на УАЗ-ката до хижа Горски рай. Желаещите да походят може да се разходят дотам с водача (2,30 ч.).

Ден 2: Ранен старт – целта ни е граничният връх Миджур ( 2168 метра, най-висок в Западна Стара планина и първенец на Сърбия), до който достигаме по красив панорамен маршрут, който следва билото по границата ни със Сърбия. Минаваме и през връх Оба – вторият по височина в Западен Балкан.

Преодоляват се около 1000 метра денивелация до върха, изкачването отнема 4-4,5 часа. Връщане до хижата и оттам с УАЗ-а обратно до колите. Отпътуване за София късния следобед, прибиране докъм 21-22 часа.

*В програмата биха могли да настъпят изменения в зависимост от моментните метеорологични условия в планината и други причини!

Водач: Александър Николов, 0888 250 394

Настаняване: Нощувка на хижа Горски рай, една от най-хубавите в Западен Балкан. Намира се на височина 1450 м, в близост до биосферен резерват Чупрене. Цени на нощувката: 12 лв. в обща стая (12 легла), 15 лв. в стаи с 2-4-6 легла. В хижата се предлагат храна и напитки. Трансфер – 7 лв. в двете посоки.

Миджур – поглед към Сърбия

Транспорт: Пътуването е с лични автомобили, от порядъка на 440 километра общо в двете посоки.

Екипировка: Туристически обувки, водо и ветроустойчиво яке с качулка, раница, ръкавици, шапки – зимна и лятна, слънчеви очила, слънцезащитен крем с висок UV фактор, челник, бутилка за течности (1,5 литра), щеки, лична аптечка.

Други: Необходимо е да си осигурите планинска застраховка за участие в тази програма. Много важно: Моля, не отлагайте записването за последния момент, както и ни изпратете трите си имена, номер на лична карта и ЕГН по мейл с цел да уведомим Гранична полиция за намерението си да изкачим върха.

Цена: 49 лв. – включва само водаческата услуга. Важно: за участвали в 2 или повече наши програми през последните 6 месеца, членове на туристическо дружество “Витошко лале”, членове на ФБ група „Планинари“, студенти – 44 лв. Нощувката, храната, транспортът и застраховката се заплащат от участниците отделно.

Дати: 15-16 октомври 2016г. Минимум 5-ма участници.

Как се формира цената: Ние ви таксуваме единствено за водаческата услуга. Участниците си поделят заплащането на водача за определения брой дни – всички останали разходи се заплащат на мястото на ползване – хижа, хотел, обществен транспорт или друго. При запитване по мейл или телефон за конкретна програма, ще получите информация за останалите разходи, които бихте имали по нея. Обикновено това са цените за вашите собствени нощувки, храна, транспорт до изходната точка и обратно, и евентуално ползване на лифт или други междинни трансфери. Посетете секцията Услуги за повече информация.

Интересувате се от програмата или имате допълнителни въпроси?