Връх Вежен

Какво предлагаме: Двудневен преход в Централен Балкан с нощувка на хижа Вежен и изкачване на връх Вежен (2198 м.). Посещение на един от най-красивите резервати в Централен Балкан – резерватът „Царичина“. Ще се разходим по еко-пътеката към връх Шаля (1338 м.), от който се открива невероятна гледка към билото на планината. Ще изкачим един от емблематичните върхове в Стара планина – връх Вежен и ще обяздим Старопланинското конче. След това през връх Братаница ще слезем отново до река Заводна.

Ниво на трудност: Програмата е подходяща за хора, които имат минимален опит в планинските преходи и са в добра физическа форма. Преходите са с продължителност 6-8 часа.

*Примерна програма:

Ден 1: Събиране на паркинга пред стадион „Васил Левски“ в София в 08.00 часа в събота. Придвижване до село Рибарица – 2,5 часа. Шестчасов преход ни отвежда до хижа Вежен. Той следва еко-пътеката, която пресича река Заводна се изкачва към вр. Шаля. По пътя ни има панорамни места, малини и диви ягоди. След върха пътя ни продължава по странично било, за да се слее с основната пътека, точно преди хижата. Пристигане в хижата и настаняване. Продължителност на прехода за деня – 6 часа, +1050/-50 метра.

Ден 2: На следващия ден – ранно тръгване към връх Вежен, като се движим през резервата по лятната пътека. Ще изкачим върха и от там продължаваме в посока запад през връх Пъпа, Старопланинското конче и връх Братаница. Следва слизане през обширни ливади и букова гора. Продължителност на прехода за деня – 7-8 часа, + 600/-1300 метра.

*В програмата биха могли да настъпят изменения в зависимост от моментните метеорологични условия в планината и други причини!

Водач: Ивайло Тонев, телефон 0888 297 833.

Цена: 35 лв. – при минимум 6 записани участника, включва само водаческата услуга. Важно: за участвали в 2 или повече наши програми през последните 6 месеца, членове на туристическо дружество “Витошко лале”, студенти – 29 лв. Нощувката, храната, транспортът и застраховката се заплащат от участниците отделно.

Настаняване: Хижа Вежен, предлага се храна.

Транспорт: Пътуването е с лични автомобили, от порядъка на 250 км общо (вижте карта по-долу).

Необходима екипировка: Туристически обувки, водо и ветроустойчиво яке с качулка, раница, топли дрехи, ръкавици, шапки – зимна и лятна, челник, щеки, слънчеви очила, слънцезащитен крем с висок UV фактор, бутилка за течности (1,5 литра), лична аптечка, тапи за уши:)

Други: Необходимо е да си осигурите планинска застраховка за участие в тази програма.

Дати: 7-8 ноември 2015

Записванe: Ивайло Тонев, ivo_tonev@abv.bg, 0888 297 833

Как се формира цената: Ние ви таксуваме единствено за водаческата услуга. Участниците си поделят заплащането на водача за определения брой дни – всички останали разходи се заплащат на мястото на ползване – хижа, хотел, обществен транспорт или друго. При запитване по мейл или телефон за конкретна програма, ще получите информация за останалите разходи, които бихте имали по нея. Обикновено това са цените за вашите собствени нощувки, храна, транспорт до изходната точка и обратно, и евентуално ползване на лифт или други междинни трансфери. Посетете секцията Услуги за повече информация.