Вража глава и Погановския манастир

 

Какво предлагаме: Двудневна екскурзия в Сърбия – преход в Западна Стара планина изкачване на връх Вража глава, посещение на ждрелото на река Ерма и Погановския манастир. Ще опознаем дивата природа на сръбките погранични райони, ще разгледаме невероятни скални формации и водопади, ще посетим местната кафана, за да опитаме домашна ракия, кашкавал, сирене и готвени специалитети.

Ниво на трудност: Програмата е лека, необходимо е да сте в нормална физическа форма. Преходи с продължителност до 5 часа.

*Примерна програма:

Ден 1: Тръгване в 7.00 от София, от паркинга пред стадион Васил Левски. Напускаме България през Калотина, минаваме покрай Димитровград и прехвърляме Видлич в невероятната долина на река Височица и нейните притоци. Трансфер с джип до началната точка на прехода. Изкачване на връх Вража глава – 4-5ч.

Нощувка в местна къща за гости (опция за палатки). Вечерта ще посетим местната кафана, за да опитаме живата бира и домашни специалитети, които се предлагат там.

Ден 2: Днес ще посетим Погановското ждрело и едноименния манастир, ще минем на пазар през близкото село. Прибиране към София.

*В програмата биха могли да настъпят изменения в зависимост от моментните метеорологични условия в планината и други причини!

 

 

Водач: Александър Николов, 0888 250 394

Настаняване: Местна къща за гости, 20 лв.

Транспорт: Пътуването е с лични автомобили.

Екипировка: Туристически обувки, водо и ветроустойчиво яке с качулка, топли дрехи и термобельо, водонепромокаем панталон, гети, раница, ръкавици, шапки – зимна и лятна, слънчеви очила, слънцезащитен крем с висок UV фактор, челник, бутилка за течности (1,5 литра), щеки, лична аптечка. По преценка на водача преди пътуването, ще се носят снегоходки.

Други: Необходимо е да си осигурите застраховка за пътуване в чужбина с включено планинско спасяване за участие в тази програма.

Цена: 69 лв. – включва само водаческата услуга. Важно: за участвали в 2 или повече наши програми през последните 6 месеца, членове на туристическо дружество “Витошко лале”, членове на ФБ група „Планинари“, студенти – 64 лв. Нощувката, храната, транспортът и застраховката се заплащат от участниците отделно.

Дати: 3-4 юни 2017 г. Минимум 5-ма участници.

Как се формира цената: Ние ви таксуваме единствено за водаческата услуга. Участниците си поделят заплащането на водача за определения брой дни – всички останали разходи се заплащат на мястото на ползване – хижа, хотел, обществен транспорт или друго. При запитване по мейл или телефон за конкретна програма, ще получите информация за останалите разходи, които бихте имали по нея. Обикновено това са цените за вашите собствени нощувки, храна, транспорт до изходната точка и обратно, и евентуално ползване на лифт или други междинни трансфери. Посетете секцията Услуги за повече информация.

Интересувате се от програмата или имате допълнителни въпроси?