Вулканът Ерджияс и Кападокия

[singlepic id=25 w=320 h=240 float=left]

Ерджияс е загаснал вулкан, най-високата точка на платото Централна Анадола. Със своята височина от 3916 м. той предлага изпитание за решилите да пробват своята издръжливост на по-големи надморски височини. Според географа Страбон, в миналото планината е била покрита с постоянна снежна шапка и тези, които са дръзвали да я изкачат, са имали неповторимата възможност да наблюдават едновременно Средиземно и Черно море от върха ѝ. Повече информация за върха – тук.

Кападокия е една от световноизвестните области в Турция, която съчетава природни красоти със историческа значимост.

Какво предлагаме: Изкачване на върха и посещение на Кападокия в рамките на 7 дни.

Ниво на трудност: Изкачването на туристическия връх не е свързано с технически трудности, но за да участвате пълноценно в програмата, е необходимо да сте в добра физическа форма и да се справяте с преходи в планината с продължителност 8-10 часа. За изкачването на скалната игла е необходимо да имате базова представа от самоосигуряване и самозадържане, както и готовност за няколко метра лесно катерене с осигуровка. Съотношение водач:клиенти – 1:6.

Примерна програма:

Ден 1: Отпътуване за град Кайзери – с автобус/самолет.
Ден 2: Сборен пункт – град Кайзери – трансфер до ски курорта Ерджияс, начална точка на трекинга. Изкачване (2 часа) до мястото за бивак на височина около 2800 м.
Ден 3: Панорамен преход по ръба на остатъците от някогашния кратер на вече загасналия вулкан Ерджияс и достигане на най-високата му достъпна за туристи точка – т.нар. туристически връх (3850 м.) – не е свързано с технически трудности. Възможност за изкачване на най-високата точка – скална игла – по желание. Слизане до бивака и оттам до асфалтовия път, където нощуваме в хижата или на палатки край нея.
Ден 4: Трансфер до Гьореме в Кападокия, разглеждане на района.
Ден 5: Втори ден за разглеждане на забележителностите в Кападокия (възможност да се направи с велосипеди).
Ден 6: Отпътуване.
Ден 7: Пристигане в София.

[singlepic id=32 w=320 h=240 float=right]

Настаняване: Палатка, хижа, хотелче/къмпинг в Гьореме.

Транспорт: Автобус/самолет до и от Кайзери, местни трансфери до Ерджияс и Кападокия.

Други: Оставяме възможност на участниците сами да изберат начина на придвижване до и от Кайзери, както и възможност да прекарат допълнително време в Истанбул в края на програмата. Предлагаме като най-удачен следния вариант – нощен автобус до Истанбул през ден 1 и ранен полет Истанбул-Кайзери, който позволява да се вместим в примерната програма. При по-ранно закупуване на билети за самолет Истанбул-Кайзери, например от Pegasus Airlines, цената е много атрактивна (към 150 лв в двете посоки към 4-ти май 2012). Съществува и възможност за преминаване на цялото разстояние с автобус или с лек автомобил.

Важно: За изкачване на скалната игла е необходима следната допълнителна екипировка: котки, пикел, седалка – както и основни познания за употребата им. За участие в тази програма е необходимо да си осигурите валидна застраховка „Пътуване в чужбина“ за дните на програмата, както и валиден международен паспорт (6 месеца от датата на влизане). Цената: Участниците сами заплащат на място разходите си за нощувки, храна и транспорт.

[scg_html_letni_trekingi]