Вулканът Ерджияс в Централна Анадола

Ерджияс (3 917 м.) е първенецът на Централна Анадола в Турция. Планината представлява отдавна загаснал вулкан, остатъкът от чийто кратер се състои от изветряла и изключително ронлива скала. Ерджияс се намира близо до турския град Кайсери, който от своя страна е разположен само на около 60 километра от Кападокия. Изходен пункт за планината е ски центърът Ерджияс, построен на височина 2 200 м. От него има възможност за ползване на лифт, който изнася хора и товари до 2 750 метра надморска височина.

Маршрутът за изкачване на върха следва било, част от някогашния кратер, което достига до по-ниския (туристически) връх на планината (3 850 м.). Оттам достигането до най-високата чучка изисква преодоляване на няколко метра вертикална скала, красиво въздушно катерене на голяма надморска височина. В подножието на върха е разположена малка издълбана в скалата пещера-параклис, някога обитавана от монах-отшелник, според легендите.

Древният географ Страбон е написал, че в миналото планината е била покрита със постоянна снежна покривка и малкото смелчаци, които са успявали да се доберат до връхната ѝ точка, са виждали едновременно Черно и Средиземно море оттам. Нещо повече, на древни монети вулканът е изобразен като изригващ. Първото по-известно изкачване на върха от българин е осъществено от д-р Петър Берон, който достига до подножието му на мотоциклет и го описва като “зъб сред равнината” на Анадола. И днес високите части на Ерджияс са частично покрити със сняг дори през лятото и това, заедно с по-голямата му надморска височина в сравнение с българските планини, го прави подходяща цел за тренировка и аклиматизация при подготовка за по-трудни изкачвания. Близостта му до Кападокия дава възможност за кратък период от време да се посетят едновременно интересни природни и културни забележителности.

 

Comments are closed.